Usvojena Omladinska politika, za realizaciju okvirno 266.389.000 KM

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je Omladinsku politiku Republike Srpske od 2023. do 2027. godine u kojoj su definisana četiri strateška cilja sa ukupno 15 prioriteta i 44 mjere, te tri strateška projekta, a prema okvirnom finansijskom planu za realizaciju je planirano 266.389.000 KM.

Nova Omladinska politika izrađena je u skladu sa Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Srpskoj.

„Vizija nove Omladinske politike je Više i bolje – po mjeri mladih – oblikujemo Republiku Srpsku, tako da pruža sve više pravih prilika koje mladi koriste za bolje obrazovanje, posao, standard, preduzetništvo, uticaj i stvaralaštvo“, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Na osnovu definisanih strateških fokusa i predložene vizije razvoja, utvrđeni su strateški ciljevi – unaprijediti prilike i interes mladih za bolji život /održiv ostanak i povratak/ u Srpskoj, podsticati inicijativu i odgovorno djelovanje mladih u zajednici, podsticati razvijanje zdravih životnih stilova mladih i odgovornog odnosa prema okolini, promovisati izvrsnost i stvaranje uzora kod mladih.

Ključni strateški projekti su uspostavljanje resursnog centra za mlade, program podrške mladim preuzetnicima „Startap Srpska“, te uspostavljanje prvog naučnotehnološkog parka u Srpskoj.

Prema okvirnom finansijskom planu, planirana su sredstva za realizaciju strategije u ukupnom iznosu 266.389.000 KM, od čega su oko 189.000.000 KM sredstva iz republičkog budžeta, a 77.000.000 KM sredstva drugih donatora i kreditna sredstva.

Omladinska politika Republike Srpske radi se u kontinuitetu od 2006. godine, u vidu petogodišnjih strateških dokumenata, tako da je dokument koji obuhvata period od 2023. do 2027. godine četvrti po redu.

Riječ je o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definiše javne politike i usmjerava razvoj svih oblasti značajnih za mlade, te realizacijom strateških ciljeva i prioriteta vodi ka poboljšanju uslova života mladih i stvara preduslove za njihov ostanak u Republici Srpskoj.

U izradi ovog dokumenta u radnim grupama učestvovalo je 70 predstavnika resorno nadležnih institucija, te javnih ustanova, udruženja građana i omladinskih organizacija i stručnjaka za pojedine oblasti.

Proces izrade dokumenta tehnički je podržan i posredstvom projekta „EU za civilno društvo“ /EU for Civil Society – EU4CS/, te programa zadržavanja mladih u BiH „Opšta mobilizacija“ koje finansira delegacija EU u BiH, kao i od Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

Samoj izradi prethodilo je sveobuhvatno istraživanje tokom 2021. godine.

Za potrebe analize sprovođenja Omladinske politike Republike Srpske od 2016. do 2020. godine realizovano je anketno istraživanje stavova mladih uzrasta od 14 do 34 godine sa područja Republike Srpske.

Na sjednici je usvojena i informacija o stručnoj procjeni Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe, čiji je krajnji cilj da učešćem u zajedničkoj međunarodnoj platformi i uz bržu razmjenu informacija omogući efikasniju borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza i poreske evazije.

Aktivnosti Globalnog foruma, koji obuhvata 150 jurisdikcija, usmjerene su na postizanje široke i efektivne primjene dva međunarodna standarda o transparentnosti i razmjeni informacija, prekograničnoj razmjeni poreskih informacija na zahtjev i automatskoj razmjeni informacija finansijskih računa nerezidenata.

Od pristupanja Globalnom forumu 2018. godine, izrađena je Mapa puta za početni program BiH i izvršene su pripremne aktivnosti, uoči stručne procjene mehanizama za razmjenu koja će biti obavljena tokom ove godine.

Vlada je zaključkom obavezana da formira radnu grupu koju bi činili predstavnici institucija Republike Srpske nadležnih za davanje odgovora na pitanja iz Upitnika Globalnog foruma, sa zadatkom da pruže podršku i sve neophodne informacije ekspertima Globalnog foruma prilikom stručne provjere postojećih mehanizama razmjene podataka u poreske svrhe.

Najniža plata u ovoj godini 700 KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o najnižoj plati u Srpskoj za ovu godinu u visini od 700 KM u neto iznosu i na nju se obračunava minuli rad.

Najniža plata u Republici Srpskoj veća je za 110 KM nego u Federaciji BiH, a veća je i od najniže plate u Srbiji, Bugarskoj i regionu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Za razliku od zemalja u okruženju, na najnižu platu u Srpskoj obračunava se minuli rad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare