Uskoro knjiga sa novim detaljima o zločinima iz maja 1992.

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje „Istina“ podnijelo je nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv 480 naredbodavaca i izvršioca ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu, sadržanih u 210 argumentovanih tužbi – izuzetan broj dokumenata proslijeđen je Agenciji za istrage i zaštitu BiH – Sipi, kao i Komisiji za istraživanje ratnih zločina nad Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalim u Sarajevu, ali ta komisija nije uradila ništa konkretno, osim što je potrošila 1,4 miliona KM.

Predsjednik ovog udruženja za istraživanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu i književnik iz Istočnog Sarajeva Dušan Zurovac potvrdio je Srni da je u pripremi njegova šesta knjiga o stradanjima srpskog naroda u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koju je pod radnim naslovom “Zločini u Dobrovoljačkoj ulici“ predao u štampariju.

“Javnosti je poznato da je riječ o krvavim zločinima koje su 2. i 3. maja 1992. godine nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA počinili pripadnici tzv. Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, zloglasnih paravojnih muslimanskih naoružanih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci, siledžije i šljam sarajevskog podzemlja“, rekao je Zurovac.

Knjiga je, pojašnjava on, koncipirana i zasnovana na autentičnim izjavama svjedoka i obilju faktografskog materijala.

“Nažalost, Dobrovoljačka ulica za nas Srbe još je velika tajna. Mi i dalje ne znamo tačno ko su glavni naredbodavci i izvršioci tog zločina – Ejup Ganić, Stjepan Kljujić, Jovan Divjak ili neko drugi, poput ozloglašenih Zaima Backovića Zagija, Jusufa Juke Prazine ili Ismeta Bajramovića Ćele“, navodi Zurovac.

On smatra da slučaj „Dobrovoljačka ulica“ potvrđuje tezu da srpska strana, konkretno bivša JNA, nije uspjela da dobije svojevrsni “informativni rat“ na početku tragičnog sukoba u BiH, iako je Generalštab JNA na terenu imao stručnjake koji su imali zadatak da demantuju mnoge dezinformacije bošnjačke propagande koje su svu krivicu svaljivali isključivo na Srbe i pripadnike JNA.

“S tim u vezi, i ja u svojoj knjizi pokušavam da ukažem na sve besprizorne laži i da utvrdim relevantne činjenice o okolnostima i događajima koji su prethodili zločinu u Dobrovoljačkoj ulici. Kad to kažem, direktno mislim na mnoge nejasnoće u vezi sa ulogom tadašnjeg predsjednika tzv. RBiH i bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića“, ističe Zurovac.

On veoma spornim, ali i naivnim, vidi ponašanje tadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti general-pukovnika Milutina Kukanjca a, s druge strane, “očiglednu Ganićevu namjeru da sve te okolnosti iskoristi da svgrne i naslijedi Izetbegovića, a da za sve posljedice optuži srpsku stranu i JNA“.

“Drugog maja desio se zločin na Skenderiji gdje je poginuo kapetan Labudović sa svojim vojnicima, koji su krenuli da izvlače ranjene vojnike iz Doma JNA. Na Labudovića je napad izvršen iz prostorija Islamske zajednice i Doma sindikata, a pobili su ih iz zasjede pripadnici zloglasne jedinice `Jukini vukovi`, nakon čega je Prazina na tijela mrtvih vojnika navukao tramvajsku trolu i tako ih spalio, o čemu svjedoče i snimak sa lica mjesta“, podsjeća Zurovac.

On je ustvrdio da je snimljena i naredba tadašnjeg pomoćnika komandanta Teritorijalne odbrane Zaima Backovića Zagija da se spaljena tijela vojnika sklone sa Skenderije jer su se u blizini, kod Hotela “Zagreb“, nalazili vojnici UNPROFOR-a u svojim oklopnim vozilima, koji su mogli da naiđu i otkriju taj zločin.

Prema Zurovčevim riječima, general Kukanjac uopšte nije bio svjestan tragičnog gubitka tih svojih ljudi, niti je shvatio da su mučki ubijeni, zbog čega je imao potpuno pogrešnu percepciju razvoja dalje ratne situacije u Sarajevu.

“Zato me i ne čude posljednje riječi kapetana Labudovića koji je poručio: ‘Recite komandantu da smo poginuli uzalud’. Nažalost, to je još jedna potresna činjenica o gnusnim zločinima nad vojnicima JNA“, kaže Zurovac.

On je zaključio da su sve te nevine žrtve skoro zaboravljene, i zapitao se zašto se ćuti o zločinima počinjenim 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu, kada su mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno, i kada su sve kasarne JNA u ovom gradu bile pod blokadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Zurovac naglašava da posebnu odgovornost za neprocesuiranje ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici snosi pravosuđe BiH, Sud i Tužilaštvo prije svih, dok jedino pohvalno govori o bivšem ministru rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Bošku Tomiću, za kojeg kaže da se svesrdno zalagao i podržavao utvrđivanje istine o ovim tragičnim događajima.

“Udruženje ‘Istina’ već od momenta formiranja podnijelo je nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv 480 naredbodavaca i izvršioca ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu, sadržanih u 210 argumentovanih tužbi. Izuzetan broj dokumenata proslijedili smo i Sipi, kao i Komisiji za istraživanje ratnih zločina nad Srbima Hrvatima, Bošnjacima i ostalim u Sarajevu, ali ta komisija nije uradila ništa konkretno, osim što je potrošila 1,4 miliona KM“, zaključio je Zurovac.

Izdavač Zurovčeve knjige o zločinima u Dobrovoljačkoj ulici biće Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a biće štampana u “Europrintu“, u standardnom formatu na oko 250 stranica, sa prilozima i fotografijama.

Dušan Zurovac rođen je 19. oktobra 1941. godine u selu Luka kod Nevesinja. Diplomski studij na Odsjeku za književnost i jezik završio je u Sarajevu, a postdiplomski studij u Zagrebu.

Do sada je objavio 10 knjiga, od čega je šest knjiga dokumentarne proze, koja se odnosi na istraživanje ratnih zločina nad Srbima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare