Povjerioci mogu podnijeti dopunske prijave potraživanja

0

Stečajni upravnik Građevinsko-industrijskog kombinata „Hidrogradnja“ Radomir Jokić rekao je Srni da dosadašnja prijavljena potraživanja povjerilaca iznose više od 12 miliona maraka, ali oni mogu da podnesu i dopunske prijave, kao i tužbe na osporena potraživanja.
Jokić je objasnio da povjerioci imaju rok od 90 dana za podnošenje dopunskih prijava ili tužbi na osporena potraživanja, tako da će se krajem marta znati tačno stanje.

„Krajem marta znaćemo tačno koliko je potraživanja prijavljeno u stečajnu masu, koliko je tačno utvrđenih potraživanja, a šta je osnovano osporeno“, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu će se formirati stečajna masa i pristupiće se procjeni cjelokupne imovine, koja nije mala.

Jokić je naglasio da će se, osim procjene vrijednosti imovine, donijeti odluka šta od imovine može da se koristi kod nastavka poslovanja, a šta treba otpisati kao rashodovanu i na koji način je unovčiti.

Kada se u cijelosti uredi stečajna masa i kada se budu znala utvrđena potraživanja koja više nisu sporna, pristupiće se unovčenju rashodovane imovine i djelimičnoj ili cjelokupnoj reorganizaciji stečajnog dužnika, pojasnio je Jokić.

On je naglasio da će onda uslijediti traganje za potencijalnim investitorima, te javni izbor partnera za reorganizaciju.

Jokić je podsjetio da je 12. decembra prošle godine u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu okončano ispitno ročište u slučaju stečajnog dužnika na kojem su ispitane 232 do tada prispjele prijave kojima povjerioci potražuju nešto više od 12 miliona KM.

Predsjednik Vlade Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da je stečajna reorganizacija jedini izlaz za ovaj privredni subjekt.

DŽombić je, nakon sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata ovog kolektiva održanom krajem maja prošle godine, rekao da će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja Vlade Srpske, fondova i jednog dijela potraživanja radnika u iznosu od dva miliona KM.

Prošle godine potpisan je protokol kojim je sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji „Hidrogradnje“ sa „Integralom“, koji je bio obavezan da uplati dodatnih 600.000 KM, što je i učinio.

Postignut je dogovor da „Integral“ ne potražuje sredstva koja je uplatio kod privatizacije i tada je već definisano da „Hidrogradnja“ mora ići u stečajnu reorganizaciju da bi svi povjerioci izvršili konverziju svojih potraživanja u akcije i time dali novu šansu za funkcionisanje ovog kolektiva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare