Povećava se broj dobrovoljnih davalaca krvi

0

ZVORNIK – Šef Službe za transfuziju krvi u Zvorniku Vladimir Dražić rekao je da se svake godine povećava broj dobrovoljnih davalaca krvi zahvaljujući zakonskoj regulativi kojom su na bolji način regulisala njihova prava.

Dražić kaže da je dobrovoljno davalaštvo na boljem nivou u odnosu na ranije godine, te da se povećava broj dobrovoljnih u odnosu na porodične davaoce krvi.

On je rekao novinarima da je do prije četiri godine odnos između porodičnih i dobrovoljnih davalaca bio 90 prema 10, a danas je odnos 60 prema 40.

„Cilj nam je da uopšte ne bude porodičnog davanja, što je teško postići i u razvijenim državama, ali idemo prema tome“, rekao je Dražić.

On je podsjetio da je prošle godine u zvorničkoj Službi transfuzije krv darivana između 2.100 i 2.150 puta, dok je 2011. godine, koja je do tada bila najbolja, krv data nešto više od 2.000 puta.

On je istakao da je trenutno stanje zaliha krvi u zvorničkoj transfuziji relativno dobro, za razliku od prethodne godina kada je u vrijeme praznika bilo poteškoća sa obezbjeđivanjem zaliha krvi.

„Stanje je dobro jer smo prije praznika imali obezbijeđene značajnije rezerve zahvaljujući nekim akcijama, ali i zbog toga što nije bilo potrebe za povećanim količinama krvi“, rekao je Dražić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare