Unaprijediti položaj žena na selu

0
Članice Udruženja proizvođača
Članice Udruženja proizvođača "Romanijski skorup-kajmak"

SOKOLAC – Članice Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ danas su na Sokocu dale punu podršku kampanji „Prava na djelu za žene na selu“ i iznijele prijedloge za zakonsko regulisanje i unapređenje njihovog položaja na selu.

Izneseni su stavovi o tome šta treba da bude ugrađeno u zakone koji regulišu materiju penzijsko-invalidskog osiguranja, oblast poljoprivrede i ravnopravnost polova u BiH, da bi se unaprijedio položaj žena na selu.

Predsjednik Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ Nada Maksimović sa Han Pijeska rekla je da žene ovog udruženja daju punu podršku kampanji „Pravo na djelu za žene na selu“ jer smatraju da je položaj žena na selu veoma težak.

„Naš radni dan ne traje osam, već više od 15 časova, ali nije dovoljno vrednovan. Želimo da radimo, da prodajemo svoje proizvode po odgovarajućoj cijeni bez ucjena i na sigurnom tržištu, da bi od toga imali koristi mi i zajednica u kojoj živimo“, kaže Maksimovićeva, uz napomenu da upravo zato traže da se njihov rad poštuje.

Ona je navela primjer dugotrajnog procesa i truda oko proizvodnje slanog skorup-kajmaka na ovim prostorima, koji je dobio „zaštićeno ime porijekla“, ali ne i sve ostalo što je potrebno da bi njegova prodaja bila sigurna, a cijena povoljna.

Jelena Vlačić, viši stručni saradnik za ruralni razvoj u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, Područna jedinica Sokolac, kaže da su evidentirani stavovi proizvođača romanijskog kajmaka i naglasila da je unapređenje položaja žena na selu veoma važno za cijelu Srpsku.

Ona je napomenula da Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske već duže vrijeme iz agrarnog budžeta izdvaja podsticaje za podršku ženskim zadrugama i poslovnim aktivnostima udruženja žena.

„Od ove godine, za sve investicije u poljoprivredi izdvojeno je dodatnih pet odsto za sve žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, što je dodatno unaprijedilo položaj žena na selu“, navela je Vlačićeva.

Ona je podsjetila da u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ ima sve više registrovanih žena i da one ulaze samostalno kao preduzetnici u posao na svom imanju, ali i da treba do kraja sprovesti sve zakonske mogućnosti za poboljšanje ekonomske sigurnosti žena na selu.

„Nastavićemo da radimo na unapređenju položaja žena na selu, jer je to veoma bitno za cijelu Republiku Srpsku, za demografsko oživljavanje sela i ekonomsko osnaživanje kroz poljoprivredni i ruralni razvoj sela“, istakla je Vlačićeva.

Ona je podsjetila da u BiH oko 80 odsto žena nema osiguranje i ne može koristiti pravo na penziju i zdravstveno osiguranje, da žene na selu posjeduju samo dva odsto zemlje, a ostvaruju svega jedan odsto svih poljoprivrednih primanja.

Kampanja pod nazivom „Prava na djelu za žene na selu“ sprovodi se trenutno u pet gradova BiH, među kojima je i Sokolac, da bi se položaj žena na selu sistemski i dugoročno poboljšao i zahtijeva od resornih ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH da uvedu adekvatna zakonska rješenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare