Autohtoni proizvod na tržištu

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku danas je otvorena manifestacija „Dan romanijskog skorup-kajmaka“ s ciljem promovisanja proizvođača ovog autohtonog proizvoda.

Ova manifestacija organizovala je sa ciljem promovisanja više od 20 članova Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“, koji će od sada, zahvaljujući podršci iz projekta USAID i Vlade Švedske „Farma dva“, svoje proizvode moći prodavati u Kući romanijskog skorup-kajmaka.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Jelena Mićić rekla je novinarima da ima mnogo dobrih i autohtonih proizvoda koji zaslužuju da budu zaštićeni i da se radi na njihovoj promociji.

„Svi znamo da je jako teško našim proizvođačima iz ruralnih sredina da se izbore, ali ovo je put kako treba da se radi“, kaže Mićićeva.

Ona je napomenula da je veliki broj donatora pomogao ovaj projekat i podržalo udruženje, dok je resorno ministarstvo obezbijedilo podsticajna sredstva i pružilo pomoć kada je riječ o geografskoj zaštiti autohtonog proizvoda.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je da na području ove lokalne zajednice postoji tradicija u proizvodnji skorupa-kajmaka i da mnoge porodice o toga žive.

Bili Nejs, šef projekta „Farma dva“, koji finansira Vlada Švedske i USAID, kaže da su uložili oko 50.000 KM za nabavku opreme i tehničku podršku ovom udruženju kako bi bio poboljšan kvalitet i količina proizvoda i kako bi proizvod ušao u maloprodajnu mrežu i supermarkete.

„Mi ovim podržavamo i razvoj ovog regiona“, rekao je Nejs.

Predsjednik Udruženja za proizvodnju romanijskog skorupa-kajmaka Nada Maksimović kaže da su uspjeli da zaštite geografsko porijeklo mladog i zrelog skorupa-kajmaka, te da su sa brendiranjem proizvoda osvojili i nagrade, što je im je olakšalo plasman proizvoda.

Udruženje proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka osnovano je 2014. godine i sada okuplja 24 članice sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica.

Udruženje je dobilo sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključije i devet zemalja članica EU.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare