Unaprijediti položaj žena na selu

0

Dvodnevna radionica, čiji je cilj unapređenje položaja žena na selu, a koja je posvećena formiranju džender tima i iniciranju inovativne džender akcije za rodno odgovorno budžetiranje na Sarajevsko-romanijskoj regiji, počela je danas na Palama.

Cilj projekta rodno odgovornog budžetiranja zajednički sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i DŽender centar Vlade Srpske, uz podršku Organizacije UN za žene u BiH.

Viši stručni saradnik za zadrugarstvo i savjetodavstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Drena Đukić rekla je da je projektom sada obuhvaćena i Sarajevsko-romanijska regija.

„Prvi projekat smo radili u Banjalučkoj regiji. Rodno odgovorno budžetiranje podrazumijeva da svako ima jednaka prava po svim aspektima. Analize su pokazale da su kod nas žene te koje imaju manje koristi od podsticajnih i drugih sredstava“, izjavila je Đukićeva.

Đukićeva je naglasila da je cilj Centra da kroz razne akcije i radionice poboljšaju život žena i da kroz ovu obuku formiraju džender tim koji će činiti predstavnici opština Sarajevsko-romanijske regije, kako bi bliže sarađivali sa ženama, pomagali im u svim sferama, naročito kada je riječ o korištenju podsticaja.

„Imaćemo i drugu radionicu na kojoj će biti prisutna i udruženja žena. Nadam se da ćemo kroz ovaj projekat i radionice sagledati koje su to potrebe žena u ovoj regiji i šta je potrebno da njihov položaj bude poboljšan“, istakla je Đukićeva.

Prema njenim riječima, tokom projekta planiraju da održe i sajam na kojem će žene moći da predstave svoje proizvode.

Viši stručni saradnik za koordinaciju, edukaciju i saradnju u DŽender centru Vlade Republike Srpske Jelena Milinović podsjetila je da su više od 10 godina angažovani na pitanjima unapređenja položaja žena na selu.

„Prva analiza položaja žena na selu i rodno budžetska analiza urađene su 2009. godine, a 2010. je izrađen prvi akcioni plan za unapređenja položaja žena na selu. U kontinuitetu radimo na ekonomskom osnaživanju žena na selu, a Ministarstvo će putem svojih podsticaja i različitih programa, realizovati te programe na terenu“, rekla je Milinovićeva.

Prema njenim riječima, u proteklih 10 godina povećan je broj žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava i više od 1.300 žena bilo je obuhvaćeno različitim obukama na terenu i savjetodavnim uslugama.

„Žene su unaprijedile svoje poslovanje, a povećan je i broj žena članica drugih zadruga i udruženja u Srpskoj koja nisu isključivo ženska“, rekla je Milinovićeva.

Milinovićeva je naglasila da je cilj projekata da žene ostanu na selu, razvijaju svoje poslove i budu ekonomski osnažene, ali i da imaju druge beneficije, poput penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

„Ne možemo da kažemo da smo žene dodatno angažovali – one su uvijek radile, već im samo pomažemo da imaju konkretnu korist i beneficiju od svog rada, što je ključno“, rekla je Milinovićeva.

Ona je istakla da žene na selu izuzetno mnogo rade i opterećene su neplaćenim poslom, a kontinuitet saradnje Centra, Ministarstva i Organizacije UN za žene je primjer koji je promovisan i na međunarodnom nivou.

„Polako, korak po korak, imaćemo još bolje rezultate“, poručila je Milinovićeva.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare