Najviše krivičnih djela opšteg kriminaliteta

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u januaru je registrovano 41 krivično djelo, što je za 64 odsto više nego u istom mjesecu lani, a najveći broj – 38 djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je naveo da je nadležnim tužilaštvima o počinjenim krivičnim djelima podneseno 25 izvještaja protiv 32 lica, od kojih su devet povratnici i dva maloljetnika.

„Koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta iznosi 93,3 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 87,5 odsto. U momentu prijavljivanja je po nepoznatom počiniocu prijavljeno 20 krivičnih djela, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno je 21“, rekao je Popović na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, najveći broj krivičnih djela registrovan je iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 38 ili 92 odsto, jedno krivično djelo iz privrednog kriminaliteta, te dva krivična djela u vezi sa zloupotrebom droge.

Popović je istakao da su za 38 krivičnih djela iz opšteg kriminaliteta nadležnom tužilaštvu podnesena 22 izvještaja protiv 29 lica, a najbrojnija krivična djela su imovinski delikti, na koje se odnosi polovina djela.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je da je u januaru evidentirano 14 narušavanja javnog reda i mira, što je za 41,7 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Nije bilo prekršaja u većim obimu u kojima bi učestvovalo pet ili više lica, kao ni povrijeđenih lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira sankcionisano je 21 lice“, naveo je Kušić.

Kušić je rekao da se na području Uprave u januaru dogodilo 78 saobraćajnih nezgoda, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period lani, ali da u njima nije bilo smrtno stradalih lica.

On je naveo da je u šest saobraćajnih nezgoda bilo teže povrijeđenih lica, u devet nezgoda je bilo lica sa lakšim tjelesnim povredama, dok su evidentirane 63 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, registrovana su ukupno 1.232 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 11,5 odsto manje u odnosu na uporedni period.

„Za navedene prekšaje sankcionisano je 1.150 učesnika u saobraćaju“, rekao je Kušić.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da stanje bezbjednosti na području Uprave, na osnovu svih pokazatelja, može biti ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

„U januaru nije bilo krivičnih djela koja bi izazvala uznemirenost građana. Ovaj mjesec je obilježen nizom događaja od novogodišnjih, božićnih, obezbjeđivanje javnih skupova, a svi su protekli mirno i bezbjedno“, naveo je Šehovac.

Kada je riječ o zimskoj turističkoj sezoni na Jahorini, Šehovac je istakao da na planini i dalje sprovode aktivnosti čiji je cilj bezbjednost turista.

Šehovac se nada da će biti nastavljena dobra saradnja sa svim institucijama i organima na području grada Istočno Sarajevo.

„Sa gradom Istočno Sarajevo dogovorili smo unapređenje video-nadzora, s ciljem poboljšanja ukupnog stanja na području Uprave“, istakao je Šehovac.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare