U Staroj crkvi obilježen praznik Svete Tekle

0

SARAJEVO – U Staroj crkvi Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu danas je služena Sveta liturgija povodom pravoslavnog praznika Svete prvomučenice i ravnoapostolne Tekle.

Nakon liturgije je obavljeno pričešće, a potom i litija oko hrama, tokom koje su nošene mošti Svete Tekle – njena desna ruka.

Prema tradiciji, osvećena je i voda blagosiljanjem ruke svetiteljke. Osvećena voda je, kao i uvijek do sada podijeljena vjernicima koji je piju za dobro zdravlje i napredak.

Sveta Tekla je i krsna slava Kola srpskih sestara u Sarajevu, pa je tim povodom osveštano slavsko žito i prelomljen slavski kolač.

U Staroj crkvi na Baščaršiji već više od 300 godina počivaju mošti ove svetiteljke.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović podsjetio je da je Sveta Tekla bila učenica Svetog Pavla i da je stradala u mjestu Malula u današnjoj Siriji.

Prema njegovim riječima, Sveta Tekla je prva hrišćanska mučenica, odnosno prva žena koja je mučenički stradala za pravoslavnu vjeru.

„Mošti Svete Tekle, njenu desnu ruku, donio je u Srbiju iz Antiohije prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a 1730. godine tadašnji patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović poklonio ju je Staroj crkvi u Sarajevu“, istakao je Jovanović.

NJenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odnio je 1873. godine u Rusiju gdje je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

Jovanović naglašava da se u hramu na ovaj praznik, kao što je to bio slučaj i danas, okupi veliki broj vjernika, jer je riječ o velikoj svetinji.

Prema njegovim riječima, sada su to uglavnom Srbi iz Istočnog Sarajeva, sa Pala i iz okolnih mjesta, jer ih je, na žalost, u Sarajevu ostalo veoma malo.

Sveta Tekla je, od kada se njene mošti čuvaju u Staroj crkvi u Sarajevu, dobila zasluženi kult poštovanja i slavljenja, posebno među ženama.

Među pravoslavnim svijetom u Sarajevu i okolini i danas se prepričava zanimljiv i poučan događaj vezan za svetu i časnu desnicu Svete Tekle koji se zbio u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pošto ovu svetiteljku ne slave samo pravoslavni nego i drugi hrišćani, a njene mošti, kao i ruka svetog Jovana Krstitelja, koja se nalazi na Cetinju, imaju veliku vrijednost i značaj za njih, ustaše su pokušale da je odnesu iz crkve.

Kada je grupa ustaša, koji su upali u hram, pošla da izađe sa svetim moštima Teklinim iz crkve, na izlaznim vratima je onaj koji je nosio svetu Teklinu desnicu pao i na mjestu ostao mrtav.

Vidjevši šta se desilo, ustaše su brže-bolje svetinju vratile u hram.

Mošti ove svetiteljke čuvaju se danas u drvenom izrezbarenom kivotu, koji ima oblik crkve sa urezanim ikonama sa strane koje pokazuju čuda svete Tekle. Kivot je rad Branka Šotre iz 1939. godine.

Dio moštiju Svete Tekle čuva se i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare