U Srpskoj 130 hraniteljskih porodica

0

U Republici Srpskoj ima oko 130 hraniteljskih porodica u koje je smješteno oko 280 djece bez roditeljskog staranja ili bez adekvatnog roditeljskog staranja, rekao je danas na Jahorini pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić.

Makarić je istakao da su djeca bez roditeljskog staranja najosjetljivija kategorija društva, a zadatak i obaveza kompletnog sistema je da im pruži adekvatnu zaštitu.

On je izjavio novinarima da se na Jahorini održava trodnevna edukacija za potencijalne hraniteljske porodice u Republici Srpskoj, kojoj prisustvuje 18 ovih porodica koje će proći obuku i na što adekvatniji način pripremiti se da budu hranitelji za potencijalne korisnike – djecu bez roditeljskog staranja.

Makarić je naveo da je, prema zakonu, u jednu porodicu moguće smjestiti do troje djece kojima je potreban ovaj vid socijalne zaštite, tako da se dobije broj od 54 budućih korisnika koji će naći utočište u hraniteljskim porodicama.

„Hraniteljstvo je humanitarna djelatnost, zahtijeva i toplinu doma, ali i znanje i određene vještine hranitelja kako bi se, prije svega, korisnicima pružilo sigurno utočište, topao dom, brinulo o njihovim potrebama, te ostvarila svoja prava“, rekao je Makarić.

On je dodao da je, u saradnji sa Društvom psihologa Srpske, Unicefom BiH i centrima za socijalni rad, realizovan projekat koji se odnosi na istraživanje potreba porodice u toku pandemije virusa korona i jedna od tih aktivnosti jeste pružanje obuke, odnosno sprovođenje obuke za hraniteljske porodice.

Makarić je rekao da su, nažalost, potrebe iz godine u godinu sve veće i da je resorno ministarstvo kroz određene analize i praćenje stanja u ovoj oblasti uvidjelo da Centri nemaju dovoljno kapaciteta da samostalno organizuju edukacije za potencijalne hranitelje, pa su odlučili da ovom aktivnošću pruže podršku.

Tamara Todorović ispred Društva psihologa Republike Srpske rekla je da je ovo jedna od aktivnosti gdje pružaju podršku za porodice i djecu sa ciljem da za svako dijete bude nađen model da se zbrine, bilo da je to hraniteljska porodica ili usvojitelj.

„Ovo danas je jedan vid pripreme za hranitelje. Oni su otvorili svoju dušu i srce i dobijaju određenu prihološku podršku da prepoznaju ono što je dobro za dobrobit djece“, rekla je Todorovićeva.

Radmila Dašić iz Javne ustanove Centar za socijalni rad Banjaluka istakla je da se svake godine održava obuka za buduće potencijalne hranitelje, koja im nudi jačanje njihovih kapaciteta, motivisanost i da sa djetetom na laganiji način prođu problem.

Ona je dodala da obuke pružaju podršku potencijalnim hraniteljima da bi što kvalitetnije obavljali svoju dužnost roditeljstva.

Profesor psihologije na Filozofskom fakultetu na Palama Bojana Marinković navela je da se sa suprugom javila kao potencijalni hranitelj, ali i usvojitelj, smatrajući da je važno da prođu obuku.

„Svakom djetetu je prirodno da odrasta uz svoje roditelje, ali nažalost mnoga djeca nemaju tu sreću, niti izbor da budu uz svoje porodice“, istakla je Marinkovićeva.

Ona je objasnila da ima dijete, ali da to nije prepreka i da bi usvojila bebu, te se nada da će to biti podstrek drugim roditeljima ili porodicama koje imaju mogućnost da se brine o nekom djetetu.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić zahvalio je resornom ministarstvu i Društvu psihologa Srpske koji su omogućili edukaciju za uspostavu hraniteljstva u Srpskoj, jer su jedan period Centri bili sami sebi prepušteni.

On je istakao da je Centar Pale animirao četiri potencijalne hraniteljske porodice, što je dvostruko veći broj u odnosu na ostale centre i tu su na edukaciji, te da će sa tim kapacitetom moći da zadovolje potrebe i zaštite najranjivije kategorije, odnosno djece koja imaju potrebu za porodičnom brigom.

Baralić je sa pomoćnikom Makarićem potpisao memorandum o saradnji za podršku edukaciji potencijalnih hraniteljskih porodica u Republici Srpskoj.

Prethodno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktori četiri centra za socijalni rad – Novi Grad, Čelinac, Banjaluka i Kozarska Dubica potpisali 16. juna memorandum o saradnji za podršku u edukaciji potencijalnih hraniteljskih porodica u Srpskoj s ciljem da se djeci bez roditeljskog staranja pruži kvalitetnija zaštita.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare