Svjedoci zločina u Jabuci ponovo davali izjave

0
Svjedoci zločina u Jabuci ponovo davali izjave

FOČA – Od zločina u Jabuci kod Foče, u kome je muslimanska vojska zvjerski ubila 43 srpska civila i vojnika, danas se navršilo 26 godina, a policija Republike Srpske je, po naredbi Tužilaštva BiH, ovih dana još jednom saslušala preživjele svjedoke.

Predsjednik Udruženja prognanih Srba i jedan od svjedoka zločina LJubiša Simović kaže da su po ko zna koji put odgovarali na pitanja istražnih organa.

“Jedno od pitanja je glasilo i jesmo li mi vidjeli nekog od počinilaca zločina u vrijeme napada na naša sela, što je smiješno pitanje, jer u jednoj takvoj velikoj ofanzivi da smo koga vidjeli izbliza sigurno ne bismo živi ostali. Ali postoji komandna odgovornost i zna se da je Ferid Buljubašić iz Goražda vodio tu ofanzivu, pa kad zatvore njega saznaće se i ostali počinioci”, kaže Simović.

On je naveo da su mnogi svjedoci pomrli, ali da još ima Jabučana koji su preživjeli ovaj strašni zločin.

“Ovo je tužno, najteže nam pada što još nijedan Bošnjak nije odgovarao kako za zločin u Jabuci, tako i za Jošanicu i ostale masovne zločine nad Srbima u opštini Foča”, rekao je Simović.

Rodbina i potomci poginulih Jabučana danas su, povodom 26 godina od zločina, prislužili svijeće na fočanskom groblju Božovac, gdje su nakon Dejtonskog sporazuma preneseni posmrtni ostaci stradalih.

U zoru 23. jula 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, žene i nepokretne starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte u tada fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Među ubijenima su bili i stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović, slijepa starica Milka Kovač i nepokretna Zorka Simović, kao i Miloš Vuković, koji je u Drugom svjetskom ratu preživio Bitku na Sutjesci i Sremski front.

Sa geografske karte tada je izbrisano 18 srpskih sela podno Jahorine, a minirana je i do temelja srušena i mjesna Crkva Preobraženja Gospodnjeg.

Prilozima vjernika, crkva je obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Jabučanima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments