Sutra naučni skup „Filip Višnjić – pjesnik i besjednik“

0
Andrićgrad - Višegrad

ANDRIĆGRAD- U organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta sutra će, povodom obilježavanja 250 godina od rođenja srpskog guslara i tvorca srpskih narodnih pjesama Filipa Višnjića, u Andrićgradu biti održan Naučni skup „Filip Višnjić – pjesnik i besjednik“.

Na skupu će učestvovati potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske LJubomir Zuković, direktor Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti Miro Vuksanović, potpredsjednik Matice srpske Miodrag Maticki, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini Valentina Pitulić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Boško Suvajdžić i profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Jelenka Pandurević.

Skup će biti otvoren u 10.00 časova, a uvodnu besjedu održaće akademik Vuksanović o temi „Ključne riječi Filipa Višnjića“.

Nakon uvodne besjede, akademik Zuković govoriće o temi „Filip Višnjić, pjesnik i pjevač“, potom će akademik Maticki održati predavanje o temi „Epski besjednik Filip Višnjić“ i profesor Knežević – „Višnjićeve pjesme o dvobojima“.

U 12.30 Pitulićeva će govoriti o temi „Mitološko i hrišćansko u pjevanju Filipa Višnjića“, Suvajdžić – „Višnjić i Biblija“, a Pandurevićeva će održati predavanje o temi „Višnjićeva epska paradigma i nematerijalno kulturno nasljeđe“.

Filip Višnjić /1767-1834/ jedan je od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pjesama.

Rođen je na Majevici, u selu Gornja Trnova, kod Ugljevika. Oslijepevši od velikih boginja još kao dijete, Višnjić je postao profesionalni pjevač. S guslama u rukama je putovao po cijelom Bosanskom pašaluku, pa i dalje, sve do Skadra.

Pored toga što je bio redaktor starih pjesama, Filip Višnjić je bio i tvorac novih, među kojima se posebno ističu „Smrt Kraljevića Marka“, dvije pjesme o Svetom Savi, hajdučka pjesma o megdanu Baje Pivljanina i bega LJubovića, te pjesme o Prvom srpskom ustanku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare