Spriječiti sportsko nasilje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sportsko nasilje nije samo bezbjednosni problem, već i sociološki, zbog čega je neophodno da se u njegovo rješavanje uključe svi segmenti društva, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Istočnom Sarajevu održanom u okviru kampanje MUP-a Republike Srpske “Stop nasilju na sportskim priredbama”.

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević izjavio je da je riječ o aktivnostima preventivnog karaktera, što potvrđuje da MUP, ali i CJB, prihvataju principe modernog rada policije.

On je naveo da su učesnici okruglog stola raspravljali o primjeni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama i ukazali na liberalnu kaznenu politiku koja se provodi prema počiniocima ove vrste prekršaja.

“CJB Istočno Sarajevo, za razliku od prethodnih godina kada je imao pune ruke posla, ove godine nije imao zabilježene incidente na utakmicama, zahvaljujući, prije svega, odluci Fudbalskog saveza BiH o negostovanju gostujućih navijača na utakmicama Premijer lige BiH”, rekao je Vasiljević.

On je napomenuo da je posao obezbjeđivanja utakmica veoma složen o čemu govori i činjenica da policijski službenici na terenu moraju nositi specijalnu opremu, jer uvijek postoji vjerovatnoća da može doći do obračuna navijačih grupa ili napada na policiju.

Vasiljević je naveo da je policija, ipak, uspijevala da organizuje utakmice u saradnji sa agencijama za obezbjeđenje, upravama klubova i da tu odgovornost podijeli.

“Nama predstavlja problem i činjenica da je infrastruktura terena na skromnom nivou i da u tom dijelu ne postoji ispunjenost bezbjednosnih uslova. Činjenica je da nismo došli do tog nivoa da imamo bezbjedne sportske terene”, rekao je načelnik CJB Istočno Sarajevo.

On je naglasio da sportsko nasilje nije samo bezbjednosni problem, već i sociološki. “Postoje očigledno problemi u društvu koji dovode do takvog antisocijalnog ponašanja”, ocijenio je Vasiljević.

Navodeći da će Fudbalski savez BiH, vjerovatno, dozvoliti da gostujući navijači dolaze na utakmice, Vasiljević je napomenuo da pripadnici CJB Istočno Sarajevo sa kolegama iz kantonalnih i federalnog MUP-a razmijenjuju informacije prije početka sportskih manifestacija.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Srđan Dušanić prezentovao je na današnjem okruglom stolu istraživanje udruženja građana “Perpetuum mobile” o karakteristikama, stavovima i motivima fudbalskih navijača.

“Cilj istraživanja bio je da se ispitaju karakteristike i motivi navijača. Rezultati pokazuju da mladi ulaze u navijačke grupe pod uticajem roditelja, vršnjaka i na taj način izražavaju privrženost mjestu kojem žive, naciji ili entitetu. To može biti i potraga za uzbuđenjem, bijeg od dosade, način ispunjavanja slobodnog vremena…”, rekao je Dušanić.

On je naveo da, prema istraživanju, postoje kategorije navijača, i to simpatizeri, nasilni, vatreni i huligani i manji klaster navijača od četiri odsto koje igra ne interesuje, već dolaze na stadione da bi pravili probleme.

“Rezultati su pokazali i da je oko 50 do 60 odsto njih imalo fizičke sukobe tokom fudbalske sezone”, dodao je Dušanić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, od septembra prošle godine provodi preventivnu kampanju pod nazivom “Stop nasilju na sportskim priredbama”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments