Kuće za 11 raseljenih porodica

0

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je danas sa 11 interno raseljenih srpskih porodica ugovore o njihovom trajnom stambenom zbrinjavanju.

U okviru projekta Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, za ove porodice, koje su bez krova nad glavom ostale u proteklom ratu, biće izgrađeno 11 kuća po sistemu “ključ u ruke”.

Šef regionalnog Odjeljenja Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske sa sjedištem u Foči Ranko Vladičić rekao je da je investicija vrijedna 313.000 maraka, a da su sredstva obezbijeđena iz Međunarodnog fonda OPEK.

Planirano je da radovi počnu u maju i da porodice u nove domove usele već u septembru.

“Izvođač radova je izabran, obezbijeđene su građevinske dozvole i prateća dokumentacija, tako da su stvoreni svi uslovi za početak gradnje”, rekao je Vladičić.

Sedmočlana porodica Radeta Marića iz Slatine kod Foče, nakon više od 20 godina izbjegličkog “staža”, dobiće krov nad glavom.

“Odobrili su mi donaciju za kuću na placu u Godijenu, koji je bliže gradu, jer je Slatina daleko, a putevi su loši. Sve ove godine snalazio sam se na razne načine, živio sam kao podstanar i nadam se da ću konačno u septembru useliti u novu kuću”, rekao je Marić.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da opština u ovom projektu učestvuje logistički, izdavanjem potrebnih dozvola, te priključkom vode i struje.

“Većina ovih porodica bila je u alternativnom smještaju. Na ovaj način dobićemo nekoliko stanova koje ćemo moći da podijelimo drugim izbjeglicama, koje su u teškom stanju”, rekao je Mašić.

On je najavio još jedan projekat sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, takođe, uz pomoć međunarodnih donatora, kojim će u ovoj i narednoj godini biti obezbijeđeno 19 stambenih jedinica za ovu kategoriju stanovnika.

“Imamo zahtjev 35 porodica, koje su se izjasnile da trajno žele da se nastane u Foči, a na spisku izbjeglih i raseljenih još je stotinjak porodica koje nisu riješile stambeno pitanje”, rekao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments