Uzorci otpada u laboratoriji

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je da se za dvadesetak dana očekuju laboratorijski rezultati o vrsti otpada sa divljih deponija na području koje pokriva ovaj centar.

“Republički inspektor za ekološke poslove preuzeo je ovaj dio nadležnosti, angažovao Institut za javno zdravstvo iz Beograda, te laboratoriju za kategorizaciju otpada i oni su prije sedam dana radili uzorkovanje i vještačenje na tri lokacije”, rekao je Vasiljević.

On je naveo da će se vještačenje u ovoj i partnerskim laboratorijama raditi oko dvadesetak dana.

“Rezultat njihovog vještačenja treba da bude nalaz koji će nam dati ocjenu o karakteru i klasifikaciji tog otpada. Na osnovu toga ćemo, eventualno, preduzimati dalje aktivnosti u našoj nadležnosti”, istakao je Vasiljević.

On je napomenuo da za odlaganje otpada na divlje deponije ne postoji ekološka dozvola Ministarstva za ekologiju i prostorno uređenje Republike Srpske, niti za transport tog otpada.

“Ne postoji nijedna dozvola koju je izdalo to ministarstvo koja je neophodna za manipulaciju, deponovanje i odlaganje otpada”, rekao je on.

Vasiljević je dodao da postoji neka druga dokumentacija koja nije potpuna, ali da je to isključivo stvar nadležnog ekološkog inspektora koji će se time baviti.

Pripadnici CJB Istočno Sarajevo su, nakon više dojava građana da se na području opština Istočni Stari Grad i Pale deponuje otpad neprovjerenog sadržaja, početkom aprila izveli akciju sprečavanja odlaganja otpada, najvjerovatnije, opasnog po život i zdravlje ljudi i životne sredine.

Građani su prethodno dojavili policiji da se na više lokacija na području ove dvije opštine u šumi formiraju divlje deponije, na kojima se odlažu ove materije.

Nakon toga pripadnici policije blokirali su dva kamiona na kojima se nalazio otpad životinjskog porijekla i određen broj radnih mašina kojima su kopane rupe za odlaganje otpada.

Iz CJB tada su saopštili da postoje osnovi sumnje da se otpadni materijal dovozi iz Federacije BiH i ispitali nekoliko svjedoka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments