Spriječiti prekrajanje istorije o Prvom svjetskom ratu

0

VIŠEGRAD – Direktor Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Jovanović rekao je Srni da će se ovaj institut potruditi da obilježavanje početka Prvog svjetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturno-naučnom i javnom prostoru, već da bude jedna od najreferentnijih tačaka u Evropi i svijetu.

“Odbor je planirao da naredne godine režiser Emir Kusturica snimi dokumentarnii film o ovom istorijskom događaju, uz pomoć sopstvenih i međunarodnih sredstava”, rekao je Jovanović nakon sastanka užeg radnog sastava Međunarodnog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, kojim je predsjedavao proslavljeni srpski režiser i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Jovanović je najavio da će Andrićev inistitut organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionaran značaj kada je riječ o uzrocima početka Prvog svjetskog rata.

“Odbor za istoriju Andrićevog instituta neće se zadržati samo na ovome, već će aktivnosti biti nastavljene i naredne tri godine, što znači i 2015, 2016. i 2017, a za obilježavanje godišnjice završetka Prvog svjetskog rata planiramo održavanje međunarodnog kongresa koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokušajima da se dosadašnja istina o ovom događaju izmijeni”, precizirao je Jovanović, podsjetivši da neki za početak rata optužuju Srbiju i Rusiju.

On je naglasio da obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obilježi 2018. godina, pa i 2019, jer je srpski narod bio među pobjednicima u toj svjetskoj apokalipsi.

Jovanović, koji je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, potvrdio je da su njegove kolege istoričari iz Londona i Moskve na današnjem sastanku u Andrićgradu ocijenili da ono što se priprema u Sarajevu povodom obilježavanja Prvog svjetskog rata ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinadu.

Prvom sastanku Međunarodnog odbora Andrićevog inistituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, osim Jovanovića i Kusturice, prisustvovali su i Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.

Na sastanku u Andićgradu najavljeno je da će Odbor biti proširen i nekim vodećim svjetskim istoričarima.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments