Spriječeno ponovno stradanje srpskog naroda

0

VLASENICA – Dan oslobođenja opštine Vlasenica u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas prigodnim manifestacijama, ali primjereno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Predstavnici lokalne vlasti i boračkih udruženja posjetili su Spomen-sobu i prisustvovali parastosu poginulim borcima Vojske Republike Srpske u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je novinarima da je na današnji dan prije 28 godina oslobođena Vlasenica i formirana srpska vlast, koja je u ratnim godinama obezbjeđivala osnovne uslove za život stanovništva.

„To je bez sumnje najbitniji dan u istoriji Vlasenice, kada se moramo sjetiti naših saboraca, svih onih koji su dali svoje živote i svih onih koji su učestvovali u stvaranju ovog našeg malog grada. Neophodno je da budemo tu zajedno, da proslavimo Dan oslobođenja u ovim okolnostima u kojima jesmo“, rekao je Kraljević.

On je dodao da lokalna vlast planira da izgradi veliko spomen-obilježje na Trgu srpskih boraca u Vlasenici.

„Prvobitno smo bili planirali da izgradimo samo spomenik, a sada smo donijeli odluku da uredimo kompletan trg, da uradimo nešto što će ostati generacijama iza nas da ih podsjeća na ovo vrijeme“, rekao je Kraljević.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić rekao je novinarima da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području ove opštine poginulo 369 boraca iz Vlasenice i iz jedinica iz drugih dijelova Republike Srpske, koje su se borile na tom ratištu.

„Vlasenica nije oslobođena iz hira ili nekog drugog banalnog razloga. To je bila neophodnost i potreba, jer smo imali pouzdana saznanja da je 21. aprila bila već pripremljena masovna likvidacija Srba u Vlasenici. Poučeni iskustvima iz Drugog svjetskog rata, kada su Srbi ovdje masovno stradali, mi smo preduzeli sve da se to ne ponovi“, rekao je Simanić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare