Šarenilo za sreću

0

Muzika, slikanje, ručni rad, folklor i fotografija su neki od talenata Jelene Šarović. Ona kao da je prikupila sve talente koji su joj bili na dohvat ruke, iako tvrdi da je rad najbitniji za uspjeh. Rođena je 11.07.1994. godine u Palama. Tokom cijelog školovanja bila je odlična, a trenutno pohađa četvrti razred gimnazije.

Probe folklora pohađa deset godina. U tom periodu učestovala je na brojnim takmičenjima i revijalnim nastupima u našoj državi, kao i u inostranstvu. Nastupala je u Austriji, Češkoj, Bugarskoj i Grčkoj. Najveći uspjeh njene grupe je osvojeno drugo mjesto na Drugoj dječijoj smotri folklora, koja se održala u Bugarskoj.

Tokom volontiranja u Crvenom krstu, pohađala je brojne kurseve, učestvovala na kampovima i doprinosila akcijama koje je organizovao Omladinski klub. Bila je član ekipe prve pomoći koja je osvojila drugo mjesto na regionalnom takmičenju u Rogatici.

Slikarstvom se bavi od osnovne škole. Nikada nije uzimala časove, pa je sama učila razne tehnike i stilove. Ispobala je crtanje olovkom i ugljanim štapićima, temperama, uljanim temperama, akvarelom, gvašom, pa i slikanje na svili. Vremenom je nadograđivala i usavršavala svoj talenat.

“Slikanje je prvo bila dječija zanimacija, ali je vremenom postalo moj omiljeni hobi. Moja najveća inspiracija su boje, mislim da one čine život veselijim, ljepšim. Šarenilo uvijek dotakne čovjekovu dušu i vrati ga u period djetinjstva, bezbrižnosti i sreće. Te boje, bilo da su ukomponovane u prirodu, ljude, životinje, svemu daju neku ljepšu crtu. Od pravaca u likovnoj umjetnosti najviše volim nadrelizam i tu sam pronašla svoj uzor, a to je Salvador Dali. On je nastojao da što dublje prodre u ponore ljudske podsvijesti, posebno u strahove, bjes, nemoć ili mržnju i to mi se jako sviđa”, navodi Jelena.

Ova mlada umjetnica objašnjava kako teče proces nastajanja jedne slike na svili.

“Slikanje na svili je tehnika kojom se ne bavi mnogo ljudi, pa me zvog toga privukla. To je stara indijska tehnika, koja se dugo godina nije koristila, ali je mnogo zanimljiva. Svila je sama po sebi veoma osjetljiva i baš je teško raditi sa njom. Potrebno je dugo vremena da se uradi slika. Počinjem sa zatezanjem svile u okviru, zatim slijedi premazivanje zaštitom koja podeblja platno i da osnovu za jednostavan crtež grafitnom olovkom. Nakon toga ocrtavam konture, posebnim konturnim bojama, koje su čvrste i ne propuštaju boje da prolaze. Nakon toga nanosim osnovne boje. Treba biti jako koncentrisan i smiren za ovaj proces, jer su boje jako brze na platnu i jedan pogršan korak može da uništi sve. Sliku završim za četiri do pet časova, ukoliko sve vrijeme intenzivno radim.”

Svoje ctreže i slike nikada nije slala na takmičenja, jer je to nije zanimalo. Imala je jednu izložbu u Palama, a planira još jednu uskoro. Prodavala je svoje slike, ili je radila po narudžbi i tako je zarađivala za džeparac.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jelena-sarovic/slikanje/] width=[54] height=[54] title=[Crteži i slike Jelena Šarović] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Što se tiče ručnog rada, izrađuje ešarpe, nakit, ruksake i razne odjevne predmete, koje sama dizajnira. Šije ručno, mada je za neke komade potrebna pomoć mašine za šivenje. “Moguće je zaraditi prodavajući te unikatne modne detalje, ljudi to cijene, mada je veoma teško. Skup je materijal, potrebno je dosta vremena da se sve završi, što je novcem nikako ne može nadoknaditi. Ali sad za sad mi to nije ni bitno. Najbitnije je da sam ja srećna dok to radim i da me ispunjava”, napominje Jelena.

Sasvim spontano, Šarovićeva je počela da se bavi amaterskom fotografijom. “Ljubav za fotografiju je nastala nedavno. Uzmala sam ideje i za slike. Najviše uživam u fotografijama građevina. Gdje god da sam bila to me najviše privlačilo, zatim priroda i naravno ljudi. Potraga za nekim savršenim trenutkom, uglom pod kojim pada svjetlost je stvarno zarazna. Tjera čovjeka da sve više razmišlja o tome, istražuje i zavoli poslije određenog vremena.”

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jelena-sarovic/foto/] width=[54] height=[54] title=[Fotografije Jelena Šarović] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Muzika nije izostala iz sfere njenih interesovanja. Prije dvije godine počela je da svira gitaru. “To je počelo sasvim slučajno. Tata je dobio od prijatelja akustičnu gitaru i donio je bratu i meni. Brzo sam savladala osnovne akorde i vremenom napredovala. Svjesna sam da je tu potrebno još mnogo rada, ali polako. Ukoliko čovjek ima volju sve je moguće. Trudim se da održim kontinuitet, razvijem sluh pa bi kasnije mogla krenuti na časove pjevanja”, kaže ova mlada dama.

U budućnosti, Jelena planira da se posveti umjetnosti. Nakon završetka srednje škole, ona će otići u Švedsku, gdje će učiti jezik, a potom upisati studije arhitekture, dizajna i umjetnosti.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments