Rijetko dekorativno drveće i biljke za novi izgled

5

SOKOLAC – Prva faza radova na uređenju prostora na platou ispred zgrade opštine Sokolac i Centralnog spomenika srpskim borcima, te Ulice 9. januar na Sokocu privodi se kraju, a vrijednost radova je oko 20.000 KM, rekao je Srni načelnik opštine Milovan Bjelica.

On je istakao da lokalna uprava nastavlja sa uređenjem gradskog naselja sadnjom rijetkog dekorativnog drveća, ukrasnog žbunja i cvijeća, te uređenjem parkova, dječijih igrališta i mobilijara.

Bjelica je naglasio da je uređenje Ulice 9. januar počelo prije dvije godine, da su ranije uređeni trotoari, parking, postaljena rasvjeta i klupe, te da se ove jeseni nastavlja sadnjom drvoreda rijetkog ukrasnog drveća u želji da gradsko naselje Sokoca bude prepoznatljivo po lijepo uređenim parkovima, javnim i zelenim površinama.

Radovi na uređenju platoa ispred zgrade opštine Sokolac, Centralnog spomenika srpskim borcima Sarajevsko-romanijske regije i Ulice 9. januar izvode se po ideji Stefana Jolovića, osnivača i administratora stranice „Garden Romanija“ na „Instagramu“, te poznavaoca i velikog ljubitelja pajzažne hortikulture.

Jolović je rekao Srni da se, prema ranijem dogovoru sa načelnikom opštine Sokolac, čekala jesen kao idealna prilika za sadnju ukrasnog zbunja, drveća i nekih vrsta cvijeća.

On je naglasio da su ispred zgrade opštine posađene sve planirane biljke i da će sadnjom još dva-tri ukrasna drveta koja će oblikom krošnje, bojom lista i cvijeta, te dekorativnim kamenom uklopljenim uz boju fasade, dati potpuno nov izgled ovom prostoru.

„Za plato ispred zgrade opštine i spomen-obilježja u njenoj blizini, odabrali smo čemprese ošišane u obliku spirale koji se sade ispred značajnih institucija“, istakao je Jolović.

On je naglasio da je ovo početak projekta i da će tek na proljeće i u kasnijem periodu doći do izražaja ljepota ovog cvijeća, ukrasnog drveća i drvoreda.

Prema njegovim riječima, kod Centralnog spomenika srpskim borcima Sarajevsko-romanijske regije, zasađen je red japanskih šljiva, poznatih po loptastoj krošnji, crvenim cvjetovima i listovima, red japanskog crvenolisnog javora i crvenih niskih ruža koje će pratiti stazu od spomenika do ulice.

On je dodao da će se kod spomenika naći i dva čempresa ošišana u bonsai drvo, koje je najcjenjenije u hortikulturi.

Jolović je naglasio da je u Ulici 9. januar zasađen drvored sadnicama rijetkog dekorativnog drveća – japanski crvenolisni javor, ginko, likvidambar i liriodendron, poznatog po idealnim krošnjama.

Prema njegovim riječima, duž ove ulice planirano je da budu posađene i japanske trešnje i sadnice magnolije.

„Radove na uređenju javnih i zelenih površina ispred zgrade opštine i u Ulici 9. januar planirali smo završti do kraja ove godine ukoliko vremenski uslovi dozvole, a ako ne, nastavljamo u rano proljeće naredne“, najavio je Jolović.

On je poručio da svi ljubitelji hortikulture mogu zatražiti savjet i preporuku za uređenje prostora, na stranici „Garden Romanija“ na „Instagramu“.

Ovaj dvadesetosmogodišnji Sokočanin je veliki ljubitelj pajzažne hortikulture i u svom dvorištu više od 10 godina uzgaja par stotina primjeraka rijetkog ukrasnog, mediteranskog i tropskog bilja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sadimo japanske šljive, a centrom opštine ne možeš pješe proći od rupa po putu i tortoaru!

Alo, 20.000 KM za ukras, a makadamski pute kroz tranzit……..rupa na rupu! Centar da ne pričam

Obzirom da je sve japansko možda je ovo donacija ambasadora Japana.

Nema šta, japanska disciplina budžeta kneza od Romanije

Budžet opštine Sokolac u minusu preko 18 miliona KM. Domaćinski nema šta. Za tih 18 miliona smo mogli imati zlatne puteve kroz centar grada. Međutim, trenutno je kaldrma, skoro pa neprohodna!
A načelnik hoće još i Gradska kuću od 5 miliona. Izem ti domaćinluk! Povraća mi se!
Mljekarima ukinut podsticaj, poljoprivreda nema ni marke…….ludilo!