Od 7. do 11. decembra Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 7. do 11. decembra biće održan 26. Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2021.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković, koji je organizator festivala, istakao je da je ovo najznačajnija i manifestacija sa najdužom tradicijom u gradu, kao i pozorišna manifestacija sa najdužom tradicijom u Republici Srpskoj.

Janković je izjavio novinarima, nakon sjednice Organizacionog odbora Festivala, da će u zvaničnom programu imati pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

On je naglasio da ove godine imaju čast da ugoste značajna pozorišta iz regiona, poput „Slavije“ iz Beograda, Narodnog pozorišta Užice, Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke, NAS teatra iz Gornjeg Milanovca, te Hercegnovskog pozorišta.

Janković je naveo da se nada da će publika biti zadovoljna ovogodišnjim programom Festivala, a uz takmičarski tu je i prateći program, koji organizuju sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva, a riječ je o predstavljanju izdanja nagrađenih na konkursu „Zlatna sova“, kao i promociji romana Nenada Tadića „Komendije“.

„U sklopu pratećeg programa imaćemo i otvaranje izložbe šestog saziva likovne kolonije `Kolo`, koja se organizuje u Trebinju i okuplja umjetnike iz regiona“, rekao je on.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala LJubiša Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, istakao je da Gradska uprava, zajedno sa opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i institucijama nadležnim za kulturu, daje podršku Festivalu, koji je najznačajniji u oblasti pozorišnih predstava i monodrame ne samo u Istočnom Sarajevu, već u Republici Srpskoj.

„Danas smo pokazali da grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Kulturni centar ovo organizuju uspješno 26 godina“, rekao je on i dodao da će oni to finansijski i organizaciono podržati.

„U iščekivanju pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu, nadamo se da će od 7. do 11. decembra mala sala Kulturnog centra, a buduća zamišnjena mala scena pozorišta, biti puna i da će svi ljudi iz Istočnog Sarajva doći da pogledaju ovaj izuzetno sadržajan program“, naveo je Ćosić.

Selektor Festivala LJubo Božović naglasio je da je ove godine izabrao aktuelne predstave kako bi publika uživala i svako pronašao sebe u tim ljudskim osobinama, jer svaki komad u sebi nosi određenu aktuelnost.

„Želio sam da što više dovedem komedija gdje će se narod više smijati, jer je potrebno da sat-dva provede u lijepom raspoloženju i zaboravi na svakodnevnicu“, rekao je on i dodao da su od pet predstava, četiri komedije.

Govoreći o monodramama, on je napomenuo da će publika biti u prilici ove godine da vidi dvije monodrame čiji su glavni likovi dvije osobe koje su obilježile vijek u kome su živjele, a to je heroina Milunka Savić i vojvoda Živojin Mišić, dok su druge dvije monodrame komedije.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da 26. godinu opština finansijski podržava ovu značajnu manifestaciju, koja je uspostavljena za vrijeme ratnih godina i baštini tradiciju perioda za koji je Istočna Ilidža posebno vezana.

Božović je rekao da će u narednom periodu opština Istočna Ilidža predvidjeti značajnija sredstva u budžetu za ovu manifestaciju, koja je od regionalnog značaja.

On je pozvao sve građane da od 7. do 11. decembra pogledaju monodame i pozorišne predstave koje će biti odigrane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare