Sporazum o sufinsiranju kupovine autobuske stanice

4

SOKOLAC – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić potpisao je sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom Sporazum o sufinsiranju kupovine Autobuske stanice na Sokocu, za šta je potrebno izdvojiti ukupno 480.000 KM.

Ćosić je istakao da će grad za ove namjene izdvojiti oko 150.000 KM, a opština Sokolac oko 330.000 KM kolika je procijenjena vrijednost ovog i pomoćnih objekata koji su bili u službi stanice.

On je naveo da će grad Istočno Sarajevo svoj dio za ove namjene uplatiti u prva dva mjeseca naredne godine.

„Veoma je bitno da ćemo taj dio sredstava iskoristiti za kupovinu jednog dijela zemljišta, koji će biti iskorišten za izgradnju novog Vatogasnog doma koji će se vjerovatno graditi u 2024. i 2025.“, naglasio je Ćosić.

On je najavio mogućnost izmjene zakona prema kojoj bi lokalnim zajednicama pripadalo više sredstava od vatrogasne naknade, te da bi taj posao izgradnje mogao početi i u narednoj godini.

Prema njegovim riječima, kupovinom Autobuske stanice koja nije u funkciji od početka januara, biće riješen problem autobuskog stajališta na Sokocu, te saobraćajno povezivanje gradskih opština.

Ćosić je naglasio da je za grad Istočno Sarajevo Sokolac veoma bitna lokalna zajednica, kao privredno najzdravija opština imajući u vidu broj drvoprerađivača i proizvođača mlijeka, što znači da je u realnom sektoru napredovala mnogo.

„U budžetu grada za iduću godinu imamo 300.000 KM koje ćemo iskoristiti za rekonstrukciju dijela glavne ulice u gradskom naselju Sokolac, ali ćemo i 2024. izdvojiti isto toliko, te kroz saradnju sa `Putevima Republike Srpske`, pokušati da uradimo i tri poprečne od glavne ulice i asfaltirali parking prostor i cijelu tu investiciju zaokružiti na 1.000.000 KM na dvije godine“, istakao je Ćosić.

On je dodao da grad ima obavezu zajedno sa opštinom, koja je dosta pomogla, da radi na izgradnje kanalizacije u Knežini po projektu vrijednosti 160.000 KM.

Ćosić je naglasio da projekti koje kandiduje načelnik opštine Sokolac imaju dugoročni efekat po ovu lokalnu zajednicu, u čemu će grad pružiti podršku na određen način, kao što je projekat solarne elektrane.

On je naglasio da je i danas sa Bjelicom razgovarao o projektu tunelskog povezivanja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže sa Palama, o neophodnosti
završetka projektne dokumentacije za izgradnju treće trake preko Romanije, te o budućem projektu izgradnje etno-sela na Ravnoj Romaniji.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da će već početkom naredne godine Gradska i Opštinska uprava Sokolac razgovarati o projektima bitnim za ove dvije zajednice, dodajući da Sokolac od grada, osim planiranih sredstava, očekuje moralnu, političku i administrativnu podršku.

On je najavio da će opština Sokolac u narednoj godini ući u četiri/pet kapitalnih projekata, među kojima je solarna elektrana od 100 megavata sa ozbiljnim investitorom iz NJemačke, etno-selo na Ravnoj Romaniji – resort odmaralište „Sokolov grad“, za što je opština dobila podršku od viših nivoa vlasti, te početak gradnje „Gradske kuće“.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava nastavlja sa rješavanjem projekata, sistema za prečišćavanje vode za piće i otpadnih voda.

Autobuska stanica vlasništvo Podružnice „Autoherca“ na Sokocu nije u funkciji od početka januara, pa je bilo potrebno iznaći sredstva za kupovinu ovog i pomoćnih objekata koji su bili u službi stanice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovo je primjer dobre saradnje u korist građana koji su ih i birali,a ne stalno neke mafijaške podjele „ako nisi samnom onda si ti protiv mene.

Sve ste rekli, ali mi i dalje nemamo prevoz. O tome niko ne govori i nece u skorije vrijeme. Sta je sa autobuskom linijom ka Palama i Istocnim Sarajevom?

Sad kad se otkupi stanica Srna herc će je dobiti gratis na koristenje,a on će organizovati liniju Sokolac-Pale-Kasindo sa subvencijama.Tako da će svima biti dobro a Sretku Marjanovicu najbolje

Ma neka je daju i crnom djavolu samo, da se moze normalno na posao ici. Vikendom nema uopste saobracaja van linije Pale-Lukavica, ostalim danima mrka kapa. Na kraju krajeva, cime ce ta Srna voziti tu liniju, kad i trenutno nema autobusa, sve neki poluraspali krsevi?