Rigorozni kriterijumi za status istaknutog stvaraoca

0
Rigorozni kriterijumi za status istaknutog stvaraoca

ISTOČNO SARAJEVO – Nacrtom zakona o kulturi Republike Srpske predviđeni su rigorozni kriterijumi za sticanje statusa istaknutog stvaraoca, koji bi imao pravo na mjesečnu naknadu u visini jedne prosječne plate, rečeno je danas u Istočnom Sarajevu na javnoj raspravi o ovom zakonu.

„Sticanje navedenog statusa ne podrazumijeva da se gleda samo radni staž određenog umjetnika ili stručnjaka, već je bitno da je dao značajan doprinos razvoju kulture Republike Srpske“, navela je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

Ona je rekla da su za uvođenje statusa istaknutog stvaraoca u kulturi potrebna dodatna sredstva koja će biti obezbijeđena iz budžeta Srpske.

„Budući da je određeno da istaknuti stvaralac u kulturi ima pravo na mjesečnu naknadu od dana sticanja statusa u visini jedne prosječne plate u Republici u godini koja prethodi isplati naknade, dodatna sredstva za sprovođenje te odredbe obezbijediće se iz budžeta Republike Srpske“, rekla je ona.

Ona je rekla i da se Nacrtom zakona o kulturi prvi put u zakonodavstvu Srpske propisiju oblici izvora finansiranja kulture i definišu konkretni načini ostvarivanja kulturne politike.

Đakovićeva je istakla da je oblast kulture dobro zakonski uređena, da postoji deset zakona za pojedine oblasti, a cilj donošenja ovog je da to bude krovni zakon koji će regulisati ona pitanja koja nisu riješena posebnim zakonima.

Ovim zakonom, koji do sada nije postojao u zakonodavstvu Srpske, definiše se pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi i uvode njihovi registri, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije u kulturi Republike Srpske. Na osnovu ovog registra postojaće i kategorizacija udruženja u kulturi.

„Predvidjeli smo strukovna udruženja, reprezentativna strukovna udruženja, reprezentativna udruženja u kulturi i ostala. S druge strane za kulturno- umjetnička društva /KUD/ i ansamble narodnih igara i pjesama predviđena je kategorizacija i time će se prepoznavati KUD-ovi od republičkog značaja, lokalnog i ostalo“, navela je Đakovićeva.

Ona je dodala da su ovim zakonom dokument strategije razvoja kulture i institucija javnog konkursa prepoznati kao ključna sredstva u procesu ispunjavanja prethodno utvrđenih i zacrtanih kulturnih potreba.

Umjetnički direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić izjavio je da bi predviđenim izmjenama u Zakonu o kulturi trebalo da budu poboljšana rješenja koja su bitna za razvoj kulture u Republici Srpskoj i koja su značajna za rad institucija koje se bave kulturom.

„Ovaj zakon će urediti odnose kada je riječ o finansiranju manifestacija i programa koje određene organizacije i udruženja sprovode, a koji su značajni za Srpsku. Smatram da bi u zakonu trebalo istaći značaj tih manifestacija“, istakao je Mitrić.

Predstavnik KUD-ova „Mladost“, „Slavija“ i Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske Mladen Krsman izrazio je nadu da će se zakonom sistemski urediti opšti interes i načela u kulturi, obavljanje kulturnih djelatnosti, ali i prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata u kulturi.

Poslije održanih javnih rasprava u Trebinju, Istočnom Sarajevu, sljedeća je u Bijeljini, a završna će biti u Banjaluci.

Nacrt zakona o kulturi trebalo bi da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na sljedećem zasjedanju, krajem maja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments