Počela realizacija projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika“

0
Počela realizacija projekta

ZVORNIK – U Zvorniku je zvanično počela realizacija projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“, čiji je cilj promjena stavova građana o rizičnim ponašanjima po zdravlje stanovništva, među kojima su konzumiranje duvana i alkohola, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost.

„Danas je održan sastanak Lokalne akcione grupe za mobilizaciju zajednice koju čine članovi Projektnog tima Gradske uprave Zvornik, te predstavnici Doma zdravlja, Opšte bolnice, školskih i predškolskih ustanova, nevladinog sektora i sportskih udruženja“, saopšteno je iz Gradske uprave Zvornik.

Naredni korak biće formiranje lokalnih koalicija, što podrazumijeva uključivanje svih zainteresovanih aktera – od lokalne samouprave, nevladinog sektora, preko medija, javnih i privatnih preduzeća, do javnih ličnosti i lidera, u kreiranju javnog mnjenja u zajednici.

Praksa je pokazala da se najbolji efekti dugoročno postižu kroz prevenciju, pa će aktivnosti biti usmjerene najprije na djecu u predškolskom i školskom uzrastu, zatim na nastavnike i roditelje, ali i na zdravstvene radnike i zaposlene u lokalnoj samoupravi.

Tokom trajanja projekta biće dodijeljeni grantovi za one projekte čiji je cilj podrška zdravim životnim stilovima.

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“, uz podršku Vlade Švajcarske, sprovodi Misija Svjetske banke u BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments