Расте број обољеле д‌јеце, продубити сарадњу базичне науке и клиничке медицине

0

У Републици Српској све је већи број д‌јеце са епилепсијом и другим неуоролошким болестима, а да се не зна тачан разлог толиког пораста, па су стручни скупови д‌јечијих неуролога од огромног значаја за развој ове гране медицине, истакнуто је на Другом међународном симпозијуму неуролога „Новине у д‌јечијој неурологији“ на Медицинском факултету у Фочи.

На Симпозијуму је изражено увјерење да ће се сарадња научника са љекарима продубити, јер је, како је истакнуто, веза између претклиничких и клиничких испитивања неопходна да би било каква терапија нашла примјену.

Једнодневни Симпозијум организовало је Удружење за д‌јечију неурологију Србије у сарадњи са Медицинском факултетом у Фочи, а велики број младих љекара има прилику да чује најновија достигнућа у области д‌јечије неурологије, која кроз двадесетак тематских радова излажу водећи неуролози Србије и Републике Српске, уз онлајн учешће и специјалног госта Татјане Мишченко из Русије.

Предсједник Удружења за д‌јечију неурологију Србије Јасна Јанчић рекла је да овај симпозијум, који се другу годину заредом одржава у Фочи, повезује различите дисциплине – неурологију, д‌јечију неурологију, педијатрију, гинекологију, и отвора нове перспективе које ће омогућити боље лијечење пацијената.

Она је навела да се, између осталог, на Симозијуму говори о епилепсији и мултипла склерози код д‌јеце, те о ријетким болестима за које до скоро није било лијека, а данас су љечиве болести, попут спиналне мишићне атрофије, неурофиброматозе и других болести.

Јанчићева је рекла да се, према званичним подацима из 2021. године у односу на 2013. годину у свијету биљежи повећање од 30 одсто обољеле д‌јеце и адолесцената од мултипла склерозе.

„Да ли је повећање броја оболеле деце последица бољих дијагностичких критеријума које смо установили или је то последица наше веће свесности и бољег препознавања овог ентитета остаје питање, али је поражавајућа чињеница да више од 30.000 деце у овом тренутку на свету болује од мултипла склерозе“, рекла је Јанчићева.

Она је навела да је, напретком медицине, у случајевима мултипла склерозе и епилепсије данас много боље препознавање болести, а да је управо то најважније – јер се раним постизањем дијагнозе и раним постављањем терапије побољшава квалитет живота д‌јетета.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да, нажалост, број д‌јеце обољеле од неуролошких болести из године у годину расте, па овакви скупови имају огроман значај, посебно због тога што повезују базичну науку и клиничку медицину.

„Као закључак овог скупа изаћи ће један број пројеката које ћемо финансирати ми као Медицински факултет, а које ћемо заједнички дефинисати. Надам се да ћемо на сљедећем скупу презентовати резултате које ћемо добити нашим истраживањима“, рекао је Бокоњић.

Бокоњић је констатовао да је у Републици Српској све већи број д‌јеце са епилепсијом, а да се не зна тачан разлог толиког раста тог обољења.

„Када сам ја био млађи љекар, знали смо сву д‌јецу напамет како се зову која имају епилепсију, а данас имамо 500-600 д‌јеце која се воде кроз наше картоне са различитим врстама епилепсије. Имамо пораст и свих осталих, поготово аутоимуних и неуромишићних болести, мултипла склерозе и других болести и зато је ово све актуелнија тема“, упозорио је Бокоњић.

Он је напоменуо да је д‌јечија неурологија још у развоју и свуда је недостатак д‌јечијих неуролога, а управо овај симпозијум утиче на развој овог дефицитарног кадра, па су тако два млада љекара из Фоче усмјерена ка овој грани медицине, од којих се очекује да буду замајац развоја д‌јечије неурологије у овом дијелу Српске.

„Дефинитвно, мислим да ће овакав скуп и овакво потенцирање ове проблематике довести до већег броја специјализација, односно усмјеравања и педијатара, али и директно људи који ће као специјализацију завршавати д‌јечију неурологију“, рекао је Бокоњић.

Међу предавачима на симпозијуму је и Сергеј Томић из Института за примјену нуклеарне енергије Универзитета у Београду, који је представио резулатате имунолошког истраживања улоге и терапијског потенцијала ћелија мијелоидног поријекла у лијечењу мултипла склерозе.

„Специфична активација оваквих ћелија може да спречи настанак и развој болести, тако да нас веома интересује на који начин овакве ћелије и можда специфични начини њихове активације помоћу наномедицине би евентуално могли у будућности да се примене у лечењу пацијената са мултипла склерозом“, рекао је Томић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare