Prvi put organizovan Međunarodni kongres stomatologa

0

FOČA – Međunarodni kongres doktora stomatologije okupio je danas na Medicinskom fakultetu u Foči oko stotinu stomatologa iz zemalja regiona, a predavači su profesori sa stomatoloških i medicinskih fakulteta iz Beograda, Skoplja, Banjaluke i Foče.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta za odsjek stomatologije Nikola Stojanović kaže da je prethodnih osam godina u Foči održavan simpozijum, a da je ove godine ljestvica podignuta, pa je prvi put organizovan kongres na kojem je zastupljeno 47 stručnih radova.

„Odlučili smo da kao fakultet težimo kongresu, prezentaciji radova gdje sve kolege, ne samo sa fakulteta, već i iz privatne prakse, mogu da prijave rad, da prezentuju neki svoj slučaj i svoja iskustva iz ambulante“, kaže Stojanović.

Prodekan za nauku Stomatološkog fakulteta u Beogradu Ivana Radović kaže da je veoma značajno da se stomatolozi u regionu povezuju i razmjenjuju znanja i iskustva.

„Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo, da se upoznamo i ostvarimo mogućnosti za saradnju iz koje svi dobijamo. Stomatalogija napreduje izuzetno brzo i postaje sve interesantnija za svakodnevni rad“, kaže Radovićeva.

Ona je na kongresu govorila o savremenim materijalima, kompozitima i adhezivima u liječenju zuba.

„Materijali su sve kvalitetniji, dugotrajniji i jednostavniji za upotrebu. Za dečju stomatologiju je posebno važno što je sada tretman brži i na radost dece prijatniji, a znamo da u radu sa najmlađim pacijentima svaki minut znači“, navela je Radovićeva.

Sanja Gnjato sa stomatološkog odsjeka Medicinskog fakulteta iz Banjaluke, koja je jedan od predavača na kongresu, kaže da se Srpska, nažalost, ne može pohvaliti dobrim stanjem oralnog zdravlja stanovnika.

„Najvažnija je prevencija od najranijeg uzrasta i tome se mora dati veći značaj, da ne bismo imali kao sada slučajeve da djeca u školskom uzrastu moraju da vade šestice čim ih dobiju. Potrebno je apelovati na širu zajednicu da se sprovodi prevencija“, rekla je Gnjato.

Predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske Mladen Mišeljić nada se da će uskoro početi otvaranje stomatoloških ambulanti u školama.

„To je vrlo bitno da bi se uticalo na preventivu, da ne bude da stomatalozi rade samo interventnu stomatologiju“, kaže Mišeljić, koji prisustvuje kongresu u Foči.

On navodi da je trenutno u Srpskoj oko 1.500 licenciranih stomatologa, od kojih je nešto više od 100 bez posla, te da je neophodan bolji odnos Fonda zdravstvenog osiguranja prema privatnom sektoru.

„Samo privatne stomatološke ordinacije nemaju ugovor sa Fondom, a sve druge – ginekolozi, internisti i ostali imaju tu privilegiju. Nadam se da će u nekom narednom periodu Fond praviti ugovore sa privatnim stomatološkim ordinacijama, tako da će se i tu pojaviti prostor za zapošljavanje mladih doktora stomatologije“, rekao je Mišeljić.

Međunarodni kongres na Medicinskom fakultetu u Foči organizovan je povodom 25 godina postojanja ovog fakulteta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare