Za najtežu tikvu od 39,7 kilograma nagrada 200 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje građana „Probudi se“ iz Vojkovića organizovalo je danas petu manifestaciju „Dani tikve“ s ciljem promocije poljoprivrede i preduzetništva, kao i upotrebe tikve u ljudskoj ishrani kao jedne od najzdravijih poljoprivrednih kultura koja dobro uspijeva na ovim prostorima.

Roksanda Mičić, predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Vojkovića, Istočna Ilidža, rekla je Srni da je najtežu tikvu 39 kilograma i 700 grama uzgojio Veso Šarović koji je dobio nagradu od 200 KM.

Mičićeva je istakla da je Udruženje uzelo tikvu i sjeme će naredne godine dijeliti zainteresovanim građanima.

Druga po težini je tikva Siniše Vaskovića koja je teška 38,10 kilograma, najmanju tikvu od 10 grama donijela je Milkica Močević, a za najljepšu je proglašena tikva Udruženja „Most“ iz Jablanice, dok je najljepše aranžirani sto sa plodovima i proizvodima od tikve imalo Udruženja „Mitrov danak“ iz Istočne Ilidže.

Mičićeva je naglasila da se „Dani tikve“ održavaju u okviru manifestacije „Kupuj domaće jedi zdravo“, koja je pokrenuta prije šest godina na pijačnim stolovima na prostoru pored mosta u Vojkovićima, s ciljem da ženama pomognu da prodaju višak svojih proizvoda.

Ona je istakla da je manifestacija svake godine bila bolja i posjećenija, a danas imaju i uređen prostor za njeno održavanje.

„Već druge godine smo došli na ideju da manifestaciju obojimo nečim specifičnim i odlučili smo da promovišemo tikvu i proizvode od nje“, navela je Mičićeva.

Ona je dodala da se zahvaljujući manifestaciji „Dani tikve“ na ovim prostorima sve više uzgajaju razne vrste tikve koje se koriste za proizvodnju raznovrsnih jela.

Sastavni dio manifestacije je i prodajna izložba poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina koju je priredilo 12 udruženja iz cijele BiH.

Na „Dane tikve“ u Vojkovićima došli su i gosti iz Kikinde gdje se ovakva manifestacija održava već 33 godine.

Zamjenik gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić istakla je da se za ove 33 godine njihova manifestacija „Dani tikve“ izborila da bude proglašena najboljom i najljepšom turističkom manifestacijom u Srbiji.

Srdićeva ističe da je sve ove godine Kikinda radila na poboljšanju i promociji ove manifestacije sa željom da svake godine u toku njenog trajanja raširenih ruku dočekuju svoje goste i da to postane turistička atrakcija.

„Vjerujem da će i vaša manifestacija postati brend grada i da dočekate što više prijatelja i gostiju“, istakla je ona.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram rekao je da opština pokušava da da doprinos razvoju ove, a i drugih manifestacija i da će u narednom periodu pokušati da obezbjede adekvatniji prostor za održavanje „Dana tikve“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare