U ponedjeljak muzički festival povodom obilježavanja Dana bijelog štapa

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu u ponedjeljak, 15. oktobra, biće održan muzički festival povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa – Svjetskog dana slijepih.

Festival organizuju Savez slijepih Republike Srpske i Gradska organizacija slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

Predsjednik Gradske organizacije Momir Ašonja izjavio je Srni da ovaj muzički festival, koji se održava 12. put, predstavlja jedinstvenu priliku da se članovi organizacije, ali i gosti iz drugih opština i gradova širom Republike Srpske, okupe i druže, te da uživaju u večeri ispunjenoj muzikom i pjesmom.

Na festivalu će u takmičarskom dijelu nastupiti 12 izvođača iz Srpca, Gradiške, Novog Grada, Dervente, Bijeljine, Banjaluke, Trebinja i Teslića.

“Mnogi od njih, ne samo da odlično pjevaju, nego i sviraju više različitih muzičkih instrumenata. Iskreno se nadam da će naši sugrađani da ih podrže i da će biti sa nama to veče”, istakao je Ašonja.

Osim takmičarskog dijela, predviđen je i revijalni u kojem će se predstaviti aforističar iz Rogatice Milad Obrenović, humorista Milovan Jevtović sa Pala, kao i poznati književnik Petar Aškraba Zagorski.

Ašonja kaže da veliki broj slijepih i slabovidih lica živi sa niskim primanjima, te da im je ekonomsko-socijalni položaj veoma težak.

On je istakao da slijepa i slabovida lica žele ravnopravan status i jednake uslove i mogućnosti u svim oblastima društvenog života.

Ašonja je najavio da će manifestaciji, između ostalih, prisustvovati i predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, kao i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Resorno ministarstvo uvijek je imalo poseban senzibilitet za potrebe slijepih i slabovidih lica kada je riječ o kulturnim dešavanjima, na čemu smo im iskreno zahvalni”, kaže Ašonja.

On je napomenuo da Gradska organizacija slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo ima 150 članova različite starosne dobi.

Osim učešća na kulturnim manifestacijama, članovi ove organizacije aktivni su i na sportskim takmičenjima, a posebno zapažene rezultate postižu na šahovskim turnirima. Jedno od narednih na kojem planiraju da učestvuju je Međunarodni šahovski turnir u Novom Sadu, koji će biti održan 26. oktobra.

Muzički festival biće održan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments