Proslava dvije godine gradnje grada od kamena

0

VIŠEGRAD – Nizom kulturnih i vjerskih manifestacija, sutra i u petak, 28. juna, svečano će biti obilježeno dvije godine gradnje Andrićgrada.

Program proslave počinje sutra u 18.00 časova u prostorijama bioskopa „Doli Bel“, kada će se održati promocija izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.

Promotori zbornika „Ivo Andrić između istoka i zapada“ su režiser Emir Kusturica i akademik Branko Letić, zbornika „Republika Srpska 20 godina razvoja“ predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović i akademik Snežana Savić, a zbornika „Jezik i pismo u Republici Srpskoj“ akademik Slobodan Remetić.

Planirano je i predstavljanje knjige „Dela Nikole Koljevća“ čiji je promotor akademik LJubomir Zuković i monografije „Traktati o ustavnopravnom položaju Republike Srpske“ čiji je promotor akademik Drago Branković.

Na novizgrađenom Trgu NJegoša biće održan koncert grupe „Van Gog“.

Na Vidovdan, 28. juna, u novoizgrađenom i još nezavršenom hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih junaka u Andrićgradu biće služena prva sveta arhijerejska liturgija.

Istog dana biće otvoren i Andrićev institut, kao i upravna zgrada preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

U Andrićevom institutu biće promovisana knjiga „Pisac i priča – stvaralačka biografija Ive Andrića“ autora Žanete Đukić Perišić.

Planirano je da na promociji govore režiser Emir Kusturica, a odlomke iz knjige čitaće beogradska glumica Stela Ćetković.

Najavljeno je da će se na Vidovdan, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, održati i koncert „No smoking orkestra“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare