Proces traženja nestalih vratiti na entitetski nivo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske juče je još jednom izrazio veliko nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštva BiH po pitanju traženja nestalih i zaključio da se mora izvršiti reforma Instituta, a proces traženja nestalih vratiti na entitetski nivo.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je na sastanku Odbora u Istočnom Sarajevu da činjenica da 147 zahtjeva za ekshumacijama godinama stoji u Tužilaštvu BiH, dokazuje da je to promašena institucija i da je formirana samo u cilju prikupljanja što više dokaza protiv Srba kako bi se procesuirali u Haškom tribunalu i Sarajevu za zločine koje su, eventualno, počinili.

„U ovom sistemu su Institut za nestala lica i Tužilaštvo, koji su i formirani u istom periodu, povezani. Otkako je Institut počeo da radi, postoji i informacija da je u dijelu prostorija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ostala i kancelarija Instituta, a mi ćemo nastojati da sa srpskim članom Predsjedništva provjerimo da li je to tačno i pokrenuti eventualnu odgovornost i bošnjačkog člana Predsjedništva i Instituta“, naveo je Mitrović.

On je istakao da je neprihvatljivo da još, uz prisustvo Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, OHR-a i drugih institucija, funkcioniše paralelni sistem u traženju nestalih.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić ukazao je na probleme u sprovođenju Zakona o krivičnom postupku kada su u pitanju posmrtni ostaci žrtava za koje se pretpostavlja da su srpski.

On je ocijenio da u Institutu i Tužilaštvu BiH toliko ne vode računa o poronađenim posmrtnim ostacima i da se plaši da će sutra doći u situaciju da će porodicama nestalih morati reći „da ako misle da su tu vaši srodnici, uzmite kese i kupite kosti, jer će sutra tu biti podignuta građevina zbog čega će ti posmrtni ostaci biti nedostupni“.

„Slično imamo i na Alipašinom polju u Sarajevu gdje su pronađeni posmrtni ostaci, ali se dalje ne ekshumiraju. Možda ćemo za lokaciju odakle su dovezeni saznati tek kada se digne neka zgrada, igralište ili tržni centar“, rekao je Mišić.

On je kazao da, bez obzira na sve pritiske prema Institutu, „upire prst“ prema Tužilaštvu BiH ali i onima u Institutu koji prave opstrukciju asanacije terena i istraživanja određenih lokacija.

Mišić je naglasio da je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH poslao zahtjev da dođu u Institut radi nadzora na sprovođenju Zakona o nestalim licima BiH, a da se za osam godina nikada nisu odazvali, što im je bila i obaveza.

Nikada se nije odazvalo ni Ministarstvo finansija i trezora BiH koje je, kako je naveo, trebalo da izvrši kontrolu utroška sredstava za ekshumacije i identifikacije.

„Institut ne može ništa da radi bez naloga Tužilaštva BiH koje, po mom mišljenju, ima selektivni pristup i kada je riječ o lokacijama i kancelarijama, pa i žrtvama. Ranije sam VSTS-u podnio prijavu protiv tadašnjeg rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine Gordane Tadić, ali nikada nisam dobio odgovor“, rekao je Mišić.

Šef Sektora za ekshumacije i identifikaciju Instituta za nestala lica BiH Ranko Prodanović naveo je da je u prvih osam mjeseci ove godine izvršeno 75 ekshumacija, a ekshumirano 64 tijela, što smatra uspješnim.

Prema njegovim riječima, uzeta su 153 koštana uzorka, a identifikovana 224 lica. Očekuje se da će do kraja godine taj broj biti znatno veći jer ima dosta preliminarno identifikovanih tijela.

Prodanović je rekao da je broj ekshumiranih tijela nešto manji u odnosu na prošlu godinu, a kao razlog tome naveo je nedovoljno informacija.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac je podsjetio da se i dalje traga za 1.657 lica, te da nikako ne može biti zadovoljan brojem pronađenih,
„kao i činjenicom da porodice niko ne obavijesti kada se pronađu i identifikuju lica, koja treba da budu dostojno sahranjena“.

„Nismo i nikada ne možemo biti zadovoljni ovakvim načinom rada institucija BiH. Ako u najkraćem roku ne počnu sa ozbiljnim radom, mi se moramo, uz podršku porodica i određenih institucija, vratiti na rad entitetskih komisija“, rekao je Grabovac.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare