Principov ili Latinski most u Sarajevu

0

Sarajevo je grad koji su osnovali Turci Osmanlije krajem 15. vijeka. Prije Turaka na ovom prostoru je bilo malo trgovište gdje je lokalno stanovništvo trgovalo sa Dubrovčanima i Grcima. Nakon izgradnje Sarajeva, javila se potreba za izgradnjom mostova i regulisanjem korita Miljacke.

Prvi most na mjestu današnje Latinske ćuprije, nekada Principovog mosta je spomenut 1541. godine u popisu bosanskog sandžaka. Tada je most bio izgrađen od drveta i spajao je ostatak grada sa katoličkom – latinskom četvrti u kojoj su živjeli uglavnom Dubrovčani – Latinlukom. Već 1565. izgrađen je kameni most.

Nakon velike poplave, koja je oštetila most krenulo se u obnovu 1798. godine. Most je izgrađen sa četiri stuba i pet lukova. Nakon regulacije rijeke Miljacke u XIX vijeku jedan stub je zazidan.

Na ovom mostu je na Vidovdan 28. juna 1914. godine boravio Gavrilo Princip, čekajući automobil sa Francom Ferdinandom i njegovom suprugom Sofijom. Nakon neuspjelog pokušaja atentata Nedeljka Čabrinovića kod mosta Ćumurija, 200 metara niže, Gavrilo Princip je uočio automobil koji je pojurio prema Vijećnici. Na Latinskom mostu je saznao da atentat nije uspio.

Nakon zvaničnog primanja u Gradskoj vijećnici nadvojvoda se interesovao za osobe ranjene u pokušaju atentata, te je zahtjevao da ih posjeti u bolnici. Kako bi bio sto sigurniji da će nadvojvoda stići do bolnice Potjorek je odlučio zaobići gradsko središte, ali je to zaboravio reći vozaču koji je u ulici Franje Josipa skrenuo desno. U tom trenutku na uglu je stajao Gavrilo Princip. Potjorek je tada shvatio da vozač ide pogrešnim putem: Šta je ovo? Ovo je pogrešan put! Vozač je zakočio i krenuo unazad. Kako je to radio sporo, Princip je imao vremena izvući pistolj i ispaliti nekoliko metaka. Nadvojvoda je pogođen u vrat, a nadvojvotkinja u grudi. Nakon što je izvršio svoj cilj Princip je uperio pištolj u sebe, ali je čovjek koji je primjetio šta je Princip učinio uhvatio ga je za desnu ruku i spriječio da se ubije. Ubrzo su stigla i dva policajca koja su uhapsila Principa.

Atentat na Franca Ferdinanda je bio povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Nakon sloma okupatora i osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine Latinski most je preimenovan u Principov most, a spomenik Francu Ferdinandu i Sofiji koji se nalazio na mostu je uklonjen 1919. godine. Ime Principov most je postojalo sve do završetka građanskog rata u BiH, kada je mostu vraćeno staro ime. Stope Gavrila Principa su uklonjene 1992. godine, a naglasak postavke u muzeju je prebačen sa atentatora i borbe za vijekovnu slobodu (nekada Muzej Sarajevskog atentata), na Austrougarsku (Danas Muzej Sarajeva 1878.-1918).

O Gavrilu Principu se u udžbenicima u Federaciji BiH danas uči kao o teroristi. U Sarajevu postoje inicijative da se „stope Gavrila Principa“ vrate na staro mjesto, uporedo sa vraćanjem spomenika Francu Ferdinandu i Sofiji, zbog velikog interesovanja turista. Ako to ikada bude urađeno, jedini motiv za njihovo vraćanje će biti zarada.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare