Prekogranična zaštita od požara

0

FOČA – U okviru projekta „Prekogranična zaštita od požara“, koji se realizuje u BiH i Crnoj Gori, u Foči je danas održana radionica za članove opštinskih službi zaštite i spasavanja radi informisanja stanovništva o opasnostima od požara i preventivnim mjerama zaštite.
Učesnici radionice upoznali su se o vrstama i načinima širenja požara, opremi i sredstvima za gašenje, taktičkim nastupima i metodama gašenja.

„Imao sam priliku da vidim kako se gase šumski požari helikopterima, avionima, a takođe i novi način gašenja takozvana kruška koja je izvor vode za gašenje u nepristupačnim mjestima kapaciteta 1.300 litara i koja će, ukoliko je naši vatrogasci nabave, značiti mnogo u lokalizovanju požara“, rekao je Miloš Jakić, učesnik radionice.

Kako dobijena uputstva primijeniti u praksi najbolje znaju fočanski vatrogasci Miloš Čančar i LJubiša Radović, koji su nedavno sa još 40 kolega iz BiH i Crne Gore boravili u Kolašinu na prekograničnoj petodnevnoj obuci tokom koje su im spasioci i instruktori pokazali vještine i sposobnosti za reagovanje u slučaju požara.

„Prošli smo obuku gašenja šumskih požara na nepristupačnim i pristupačnim terenima helikopterom i samoprenosivom pumpom visokog pritiska. Imali smo i fizičke provjere, testiranje sposobnosti, Kuperov test, naučili smo brojne novine“, ispričao je Radović.

Projektom „Prekogranična zaštita od požara“, u koji je ove godine uključena i Foča, predviđena je i nabavka savremene opreme.

„Vatrogasci u svim opštinama dobiće kombinezone, kacige, rukavice i drugu opremu predviđenu projektom. Za nas će to puno značiti jer nam dobar dio i nedostaje, a oprema je uvijek ključna da bismo mogli što efikasnije izvršavati svoje zadatke“, rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice opštine Foča Radojica Mališ.

Projekat „Prekogranična zaštita od požara“, čija je realizacija počela 18. decembra prošle godine, traje 24 mjeseca, a osim Foče obuhvata 14 opština i to devet u BiH – Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Trebinje i pet u Crnoj Gori – Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik.

Vrijednost projekta za BiH je 198.454 evra, od čega EU finansira 84,40 odsto ili 167.504 evra, a preostali iznos je doprinos Ministarstva bezbjednosti BiH i INZA instituta.

Vrijednost projekta za Crnu Goru je 229.159 evra, od čega EU finansira 194.762 evra. Projektne aktivnosti, osim nabavke opreme, uključuju obuku za spasioce i ostale učesnike u sistemu zaštite i spašavanja od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, kao i izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare