Prag – grad vina i praznih krigli

0

Prag ili kako ga turističke agencije od milja zovu „Zlatni grad“ je glavni grad Češke republike sa skoro dva miliona stanovnika koji žive u njegovom širem području.

Češka za nas na Balkanu nije naročito atraktivna zemlja, ali je grad koji su osnovali Sloveni krajem IX vijeka preživio teška i slavna vremena, na kraju opstao i danas predstavlja jedan od najočuvanijih starih gradova na svijetu.

Mnogo se priča o Pragu među turistima proteklih godina. Češka nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine do danas bilježi svoj uspon. Njen glavni grad je najzad „dosegao zvijezde“ prema predskazanju princeze Libuše. Prag se penje visoko na ljestvicu najomiljenijih turističkih destinacija u Evropi, a da li je zaista Prag vrijedan vaše pažnje i novca, pogledajte i pročitajte u nastavku teksta.

Metropolis

Prag je u smislu sadržaja metropole, mnogo veći grad od Beograda. Njegove raskošne ulice, građevine, kultura, saobraćaj i uopšte život Pražana je moguće porediti sa Bečom. Ipak Prag nema toliko šminke, jer je germanski mentalitet mnogo drugačiji od slovenskog. Prag je za turiste bar tri puta jeftiniji od Beča, malo jeftiniji i od Beograda. Prosječna plata u Pragu je oko 1250 evra, dok je prosječna plata u Češkoj oko 1000 evra. Grad u svemu odskače od ostatka zemlje. Putevi koji vode prema Pragu, po čistoći i sređenosti podsjećaju na ove naše bosanske, ako nisu i gori u nekim dijelovima Češke.

Kroz grad protiče rijeka Vltava, koja je dovoljno velika da se može organizovati krstarenje i razgledanje grada.


Pogled sa Male strane na Stari Prag i Vltavu

Taj ludi Slovenski mentalitet

Grad je bogat istorijom i kulturom koja se njeguje groz vijekove. Mnogo starih građevina je potpuno očuvano, čemu je doprinjeo mentalitet slovenskih starosjedilaca. Da Česi imaju mentalitet kao Srbi, od današnjeg Praga bi danas vjerovarno ostale samo konture. Taj češki mentalitet nekako je prepoznatljiv u svakoj pori društva. Prag je za prosječnog evropskog turistu jeftin grad, ali samo ako je taj turista spreman da se uhvati u koštac sa prevarama koje ga očekuju na svakom koraku. Prodavci „zakidaju“ i varaju svuda. Mjenjačnice uzimaju proviziju i do 30% na mjestima na kojima je naglašeno da je provizija 0%. Samo uzmu koliko im treba i prave se ludi. Međutim, ispostavilo se, sa Balkancima im je najteže.

Republika na prodaju

Nakon pristupanja Češke Evropskoj uniji u zemlju su ušli investitori sa svih strana. Najviše je Rusa i Nijemaca. Strane kompanije su pojele skoro cijeli kolač češke privrede. Slobodno evropsko tržište i ekonomija je učinila svoje. U Karlovim Varima, koje su udaljene oko 120 km od glavnog grada Češke je primarni jezik Ruski. Rusi drže preko 51% vlasništva objekata u ovoj na široko poznatoj banji. Čehe ovo jako boli, međutim slično kao i kod nas, ljudi su uradili i uradili bi sve za novac. U razgovoru sa taksistom saznali smo da ne gaje simpatije prema Rusima, pa ni Nijemcima. Nismo se usudili pitati kakvo je stanje sa njihovim istočnim komšijama Slovacima.


Karlov most

Prevoz u Pragu

Pravoz u Pragu je odlično riješen, mada Pražani nisu nimalo zadovoljni. Potrebno je mnogo vremena da izvana dođete do središta grada, dok unutar centralnih zona sve funkcioniše kako treba. Prag je podijeljen u 20 zona, počevši od Starog grada koji spada u Prag 1. U gradu možete koristiti četiri vrste prevoza. Metro je odlično riješen. Sastoji se od tri linije: zelena, crvena i žuta, kojim se stiže u sve dijelove grada. Tramvaji su pojačani novim tramvajima koje proizvodi Škoda. Prevoz autobusima i taksijima je kao i u svim drugim gradovima. Karta za prevoz košta 24 krune ili 1 euro za prevoz koji traje 30 minuta. Za duže relacije je skuplje i ne postoji nikakav popust ako kupujete kartu na nekoliko dana, čak više, skuplje je za nekoliko kruna. Taksisti su kao i prodavci. Trude se da „zakinu“ na svakom koraku. Prvo dogovorite cijenu, pa sjednite u taksi.

Obilazak Praga

Središte Praga je prepušteno turistima i stanovništvo se povuklo u okolna predgrađa. Prag je toliko lijep, star i očuvan, da sve što smo prethodno napisali pada u vodu i javlja se želja da ga što više istražujete i uživate u njegovim sadržajima. Prag je prošle godine bio šesti najposjećeniji grad od strane turista u Evropi.

Središte grada se obilazi hodom, pa ako planirate dolaziti u Prag, spremite udobnu obuću i nabacite malo kondicije. Ima zaista mnogo toga za vidjeti, obići, osjetiti i probati. Za malo bolje upoznavanje grada bi bilo dobro uzeti turu od 10 dana, međutim takve ture ne možete pronaći kod turističkih agencija.


Nacionalni muzej

Pivo na 300 načina

Grad je živ noću i turisti iz nekoliko zapadnih zemalja ga smatraju najboljim gradom za noćni život, zbog niskih cijena, mnogo pivnica, klubova i piva na 300 načina. U Pragu se prema nekim procjenama može probati oko 300 vrsta piva. Pivo je dobro, ali nas nije baš toliko oduševilo. Kažu da je kvalitet piva u Pragu proteklih godina značajno opao. Strane kompanije su preuzele velike pivnice i bitna im je količina, a ne kvalitet. Ipak, moguće je i dalje probati odlična piva koja se proizvede u manjim količinama. Postoje neke pivnice koje proizvode pivo za sebe. Probali smo jedno, bilo je gusto, mutno, međutim ukus malo kiselkast, kao da je malo prokislo. Kažu da je kvalitet, nama se nije svidjelo. Cijena krigle piva od 0,5 l se kreće od 1 evro u širim gradskim zonama, 1,5 evro u bližim centralnim zonama i oko 2 evra u jeftinijim centralnim zonama.

Pragu je i grad vina. Ovdje su prije hiljadu godina nikli prvi veliki vinogradi, od kojih se danas u središtu grada čuvaju samo dijelovi. Sve više Čeha polako prelazi na vino, jer kako kažu, od puno piva ih boli glava. Međutim, Češka je trenutno država u kojoj se po glavi stanovnika pije najviše piva u svijetu.

Ljute kobasice

Češka kuhinja nije loša. Česi spremaju kobasice na nekoliko načina. Pošto je sveti Vaclav, zaštitnik Čeha, dobio mnoge spomenike, ulice, trgove u gradu, Česi su po njemu nazvali i ukusnu kobasicu, koja je vjerovatno i najpoznatija. Postoje porcije kobasica koje su toliko ljute, da se naručuju samo uz crno pivo, koje je jače i može savladati ljutinu. Jedan od čeških specijaliteta su češke knedle. Na ulicama nismo uspjeli pronaći roštilj ili bar nešto što posjeća na našu kuhinju, osim blažih priprema kobasice.


Praški zamak

Da li vrijedi doći u Prag?

Svi koji vole putovanja, ne bi trebali propustiti ovaj grad. Nije pretjerano daleko, jeftin je, bogat istorijom i kulturom, ali i zabavom na sve moguće načine. U Pragu je danas moguće posjetiti 30 muzeja. Grad ima jedan od deset najljepših svjetskih zoloških vrtova. Prava atrakcija je i mala verzija Ajfelovog tornja.

Grad čine zgrade skoro svih građevinskih stilova u Evropi i Prag je po tome jedinstven grad. Vijugava Vltava i manji brežuljci na kojima su izgrađeni dvorci, katedrale i druge istorijske građevine, čine grad zanimljivijim i punijim za obilazak. Prag je grad 100 tornjeva, sa kojih se pruža prekrasan pogled na sve dijelove grada.

Teško je završiti tekst, a ne spomenuti Karlov most, Praški zamak, Astronomski sat, Katedralu svetog Vita, Katedralu Majke Božije…

Apsolutna preporuka.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare