Povećati broj logopeda zbog sve većeg broja djece sa poteškoćama u govoru

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Predškolske ustanove „Vratite nam osmijeh“ iz Istočnog Sarajeva Zdenka Marić izjavila je Srni da se iz godine u godinu povećava broj djece koja imaju govornih poteškoća, zbog čega je potrebno donijeti sistemsko rješenje kojim bi bio povećan broj logopeda u vrtićima, odnosno da u svakom vrtiću bude zaposleno ovo stručno lice.
„Govorni problemi ogledaju se u tome da djeca ne progovore na vrijeme ili da nepravilno izgovaraju određene glasove. Razvoj govora prati i ostali razvoj, ako nema govora, nema ni intelektualnog razvoja, a ni razvoja motorike“, istakla je Marićeva.

Ona je pojasnila da je razvoj govora do sedme godine veoma bitan, te da se djeci sa govornim poteškoćama najviše može pomoći da to isprave do sedme godine kad je najintenzivniji razvoj, a da je to kasnije uglavnom pomoć i podrška stručnih lica.

„Treba pitati, tražiti savjet i reagovati na vrijeme, jer što se prije nešto uradi, to će se kasnije ta poteškoća manje registrovati“, navela je Marićeva.

Prema njenim riječima, postoje roditelji koji na vrijeme prepoznaju govorne poteškoće i zatraže savjet, ali većina roditelja odgađa problem, čeka da dijete napuni određeni broj godina i traži opravdanja zbog čega dijete još nije progovorilo.

Marićeva je naglasila da je osnivač ove predškolske ustanove Udruženje omladine i roditelja „Vratite nam osmijeh“, te da vrtić pohađa 53 djece, od kojih 23 ima potrebu za stručnom podrškom logopeda.

„Vrtić `Vratite nam osmijeh` prepoznatljiv je po logopedskom tretmanu za djecu sa govornim poteškoćama. Na tom besplatnom tretmanu imamo 23 djece, koja dobiju tretman jednom sedmično“, rekla je Marićeva i dodala da su kapaciteti ovog vrtića popunjeni.

Ona je rekla da je potreba za prijemom djece sa govornim poteškoćama veoma velika, ali da vrtić ima ograničene kapacitete, te da ostali vrtići na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže uglavnom nemaju logopeda, osim u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu.

„Mi smo kao i Centar za mentalno zdravlje obezbijedili logopeda četiri časa na dan, ali u tom centru je još veća gužva, jer ne dolaze samo djeca, već odrasle osobe sa govornim oštećenjima“, navela je Marićeva i dodala da je nedostatak logopeda evidentan.

Ona je dodala da je u Vrtiću zaposlen logoped, po dvije vaspitačice u dvije grupe, te pedagog i psiholog, a da su djeci na raspolaganju škola skijanja, plivanja, muzička radionica i radionica engleskog jezika.

Marićeva je rekla da se Predškolska ustanova Klub za djecu „Vratite nam osmijeh“ finansira iz vlastitih sredstava i podrške opštine Istočno Novo Sarajevo Udruženju „Vratite nam osmijeh“, ali da zbog nedostatka finansijkih sredstava nisu u mogućnosti da zaposle još jednog logopeda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare