Ponašanje Bakire Hasečić zaslužuje pokretanje krivičnog postupka

0

VIŠEGRAD – Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije smatra da ponašanje predsjednika Udruženja žrtava rata Bakire Hasečić prilikom uklanjanja riječi “genocid” sa spomenika u Višegradu zaslužuje pokretanje krivičnog postupka.

Izrazivši ogorčenost postupkom bošnjačkih udruženja, iz Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije poručuje da će od svih međunarodnih institucija koje se bave ratnim zločinom tražiti da Hasečićeva bude isključena kao predstavnik udruženja.

“NJen postupak i fizički napad na novinare Republike Srpske je nedopustiv, sraman i zaslužuje pokretanje krivičnog postupka”, navodi se u saopštenju iz ove organizacija.

Oni podsjećaju da su bošnjačka udruženja, uz pomoć vlasti u FBiH, potcijenila 32 srpske žrtve u mjestu Čemerno, koje su ubijene i masakrirane na svirep način, a porodicama nije dozvoljeno da se na spomenik stavi riječ “zločin” nego se morala upisati riječ “događaj”.

U Organizaciji se pitaju kako bošnjačka udruženja sebi mogu dati za pravo da podižu spomenik i pišu riječ “genocid”, ako to nisu dokazale pravosudne institucije.

Regionalna organizacija se žestoko protivi jednostranom proglašavanju i dokazivanju zločina.

“Naravno da to ne bi mogli da urade da nemaju podršku političara bošnjačke nacionalnosti i sudova BiH”, navodi se u saopštenju.

Ova organizacija podsjeća da srpska udruženja godinama traže da se u Sarajevu podignu spomen-ploče gdje su stradali Srbi – groblje Lav, Dobrovoljačka ulica, kasarna “Viktor Bubanj” i na drugim mučilišta Srba, te ističu da do danas nije data saglasnost federalnih institucija.

Sa spomenika žrtvama rata u Višegradu juče je obrisana riječ “genocid”, čime je ispoštovano rješenje opštinskog građevinskog inspektora LJiljane Ćirković o uklanjanju te sporne riječi.

Predsjednik Udruženja žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da spriječi brisanje riječi i ulaz komunalaca u muslimansko groblje na kojem je spomenik, ali su je u tome spriječili policajci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments