Podrška snimanju filma o NATO bombardovanju srpskog naroda

0

HAN PIJESAK – Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je Srni da podržava snimanje filma o Nato bombardovanju Republike Srpske 1995. i da će ova opština, koja je zasipana municijom sa osiromašenim uranijuomom, pomoći ovaj projekat u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Ostojić je podsjetio da je od 31. avgusta do 14. septembra Nato bombardovao, između ostalog, dvije lokacije na području Han Pijeska, Kasarnu u blizini gradskog naselja i Relejni centar na Žepu.

On je naveo da je na Žepu prilikom bombardovanja Relejne stanice poginuo mladi Hanpjesčanin Miroslav Mitrović, iza koga su ostala dva maloljetna djeteta i supruga i da, na sreću, nije bilo žrtava u Kasarni kod Han Pijeska.

„Opština Han Pijesak, kao ni susjedne opštine naseljene većinskim srpskim stanovništvom, nije bila pošteđena bjesomučnog, bezobzirnog i bezumnog bombarodavanja od Nato avijacije u kome je korištena municija sa osiromašenim uranijumom, a posljedice su evidentan povećan broj oboljelih od karcinoma, ali i drugih nedostataka koje ljudi ne smiju ni da saopšte“, rekao je Ostojić.

On je istakao da stanovništvo ovog područja bombardovano bez razloga, „za šta je iskorišten momenat kada je navodno Vojska Srpske bombardovala pijacu Markale u Sarajevu, što apsolutno nije istina i do sada nije dokazano“.

Prema njegovim riječima, bez ikakvog razloga je bombardovan dobar i pošten narod koji je sa većim dijelom država koje pripadaju današnjem NATO-paktu bio saveznik u oba svjetska rata.

„Ne znam zašto je to urađeno, a to je po meni kao čovjeku zločin“, naglasio je načelnik opštine Han Pijesak.

On je izrazio zadovoljstvo što je priča o Nato bombardovanju i posljedicama korištenja municije sa osiromašenim uranijum podignuta na viši nivo, što će biti snimljen film i što će naučnim činjenicama biti dokumentovan ovaj bespotreban zločin nad nedužnim narodom.

Ostojić smatra da je dobro da Srbi, ne optužujući nijedan narod na svijetu, kažu da je NATO pakt napravio najveću grešku bombardujući takvom municijom narod koji to nije zaslužio.

„Nema naroda koji može zaslužiti da ga neko gađa municijom sa osiromašenim uranijumom“, istakao je Ostojić.

On je podržao Udruženje građana „Bastion“ i snimanje tog dokumentarnog filma.

„Ukoliko budem imao finansijske mogućnosti, pomoći ćemo da se snimi taj film i svijetu otkrije istina o Nato bombardovanju jednog dobrog naroda, kakav je moj srpski, i posljedicama koje trpimo“, poručio je Ostojić.

Udruženje „Zdravi mladi“ iz Beograda, u saradnji sa Udruženjem za očuvanje srpske kulture i tradicije „Bastion“ iz Brčkog, pokrenulo je projekat u okviru kojeg će biti snimljen film o posljedicama NATO bombardovanja SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Predsjednik „Bastiona“ Arsen Pavlović rekao je da će to udruženje voditi projekat na teritoriji Republike Srpske, te da u njemu, sa svojim timom od 100 naučnika, učestvuje i profesor dr Danica Grujičić, koja će biti revizor filma.

On je napomenuo da je tema bombardovanja ranije obrađena samo za teritoriju SR Jugoslavije, ali ne i Republike Srpske, te da je sada prilika da se iznesu činjenice i dokazi o uzrocima, kao i direktnim i indiretnim posljedicama bombardovanja.

Tokom NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, ranjeno je 98 vojnika, dok je više od 120 civila zadobilo teže ili lakše povrede.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 „tomahavk“ raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

Operacija je imala kodni naziv „Namjerna sila“ i tokom nje je NATO imao više od 3.500 letova iznad Republike Srpske, a u napadu na srpski narod učestvovalo je 5.000 vojnika ovog saveza iz 15 zemalja.

Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, na inicijativu Srne, obilježava se 9. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare