Uspješno završen projekat „Vratimo osmijeh planeti“

1

Na Palama je Savjet mladih uspješno realizovao projekat „Vratimo osmijeh planeti“ u okviru kojeg je tokom protekla dva mjeseca zasađeno drveće i cvijeće u užem gradskom području, postavljen parkovski mobilijar, održane akcije čišćenja i predavanja o zaštiti prirode i životne sredine.

Predsjednik Savjeta mladih Pale Kristina Kovač izjavila je da je ukupna vrijednst projekta 19.000 KM.

„Prvo smo počeli sa akcijom čišćenja platoa ispred nekadašnjeg hotela `Panorama`, sadnja ukrasnog drveća i cvijeća, te postavljanje parkovskog mobilijara“, navela je ona.

Prema njenim riječima, na području Pala postavljeno je 10 parkovskih klupa, 10 korpi za smeđe, posađene 82 sadnice ukrasnog drveća i 100 sadnica cvijeća, koje su postavljene na četiri različite lokacije – Univerzitetska ulica, Olimpijski park, dvorište vrtića „Bubamara“ i kod Cekovića kuće.

Kovačeva je na konferenciji za novinare rekla da su određeni broj parkovskih klupa postavili u centru Pala, a dio u dvorište vrtića „Bubamara“.

Ona je napomenula da je završetak ovog projekta planiran tako što bi sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem i djecom iz vrtića u Olimpijskom parku zasadili drvo života, ali da je to odgođeno zbog loših vremenskih uslova.

Kovačeva je zahvalila paljanskom komunalnom preduzeću i opštini koji su pomogli realizaciju aktivnosti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da lokalna zajednica nije imala dilemu kada je trebalo da podrži ovaj projekat jer sama činjenica da se opština nalazi u grupi među 21 opštini u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, dovoljno govori o opredijeljenosti, pogotovo kada je riječ o ekologiji.

„Materijalna vrijednost projekta u ovom trenutku nije važna koliko edukativna, jer smo prošli sve faze – od uređenja, čišćenja određenih lokacija do sadnje cvijeća i svega ostalog što će ostati za naredne generacije. Podržavamo i podržavaćemo sve ono što Savjet mladih radi“, istakao je Jugović, koji je zahvalio komunalom preduzeću i vrtiću „Bubamara“, koji su učestvovali u projektu.

Prema njegovim riječima, ove aktivnosti bile su mali putokaz kako se treba ponašati, a to je upravo pokazala i pojava virusa korona zbog koje se ljudi vraćaju prirodi, uređuju dvorišta i imanja.

Vladimir Pandurević, program menadžer Delegacije EU u BiH rekao je da EU podržava demokratske procese i građanske inicijative, a kroz Reload rade na jačanju civilnog društva i odgovaraju na potrebe svih građana.

„Projekat `Vratimo osmijeh planeti` izabran je kao građanska inicijativa na području opštine Pale. Raduje me činjenica da je u ovoj akciji koja, pored čišćenja jednog zapuštenog dijela opštine, imala za cilj i podizanje svijesti o očuvanju životne sredine“, naveo je Pandurević.

Viši projektni koordinator Reload projekta Sanja Bokun rekla je da je nekoliko opština i gradova pozvalao svoje građane da glasaju za inicijative koje će poboljšati kvalitet života u tim lokalnim zajednicama.

Direktor Dječijeg centra „Bubamara“ Vanja Jugović zahvalila je Savjetu mladih i načelniku Jugoviću što su podržali projekat koji im je omogućio da dobiju pet parkovskih klupa, četiri stabla, što će mnogo značiti za mališane.

Ona je istakla da u vrtiću uče djecu da vole prirodu i da je ne uništavaju.

Projekat „Vratimo osmijeh planeti“ realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN. Aktivnosti je podržala opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kada ćete prestati da reklamirate takozvanu nezavisnu državu Kosovo u Palama? Da li ste normalni?