Pčelarski centar „Batinić“ – jači od loše godine

0

SOKOLAC – Za Pčelarski centar „Batinić“ na Sokocu ova godina je bila veoma loša jer nije bilo manifestacija na kojima bi promovisali svoje proizvode i nagrade kao u proteklih tridesetak godina, ali su uspjeli da prebrode poteškoće.

Riječ je o maloj porodičnoj firmi koja se bavi uzgojem pčela, sakupljanjem pčelinjih proizvoda, plantažnim uzgojem ljekovitog bilja, sakupljanjem samoniklog bilja i šumskih plodova, te izradom kozmetičkih i drugih preparata na bazi meda i ljekobilja.

Pčelarski centar „Batinić“ u proteklih 28 godina dobio je niz priznanja i nagrada, učestvujući na manifestacijama posvećenim zdravoj organskoj i domaćoj proizvodnji u BiH i okruženju.

Vlasnik Centra Dragan Batinić navodi za Srnu da je ova godina počela nepovoljnim vremenskim uslovima, koji su loše uticali na prinos meda, te na kvalitetno sakupljanje i sušenje ljekovitog bilja.

Kišni period u prvoj polovini godine pogodovao je rojenju pčela, pa su manje količine unesenog nektara trošene za ishranu brojnijeg legla, što je dovelo do slabog prinosa meda.

Batinić je zadovoljan što su bar prinosi nevena i lavande zasijani na 20 dunuma na imanju u Knežini ove godine bili dobri i što je mogao iskoristiti zlatne rezerve meda iz ranijeg perioda za pripremu ljekovitih preparata.

„Za razliku od prethodnih tridesetak, ove godine nije bilo sajmova na kojima smo izlagali svoje preparate od meda i ljekobilja, te nove kozmetičke proizvode na bazi prirodnih sastojaka“, ističe Batinić.

On navodi da se, uprkos teškoj situaciji za poslovanje u periodu značajno smanjene kupovne moći stanovništva, ipak traže preparati za jačanje imuniteta, ali znatno opada prodaja kozmetičkih proizvoda.

„Imamo poznate preparate `Romamed dva` i `Romamed četiri`, koji sadrže med, matičnu mliječ, polen, propolis i ljekobilje, što jača imuni sistem“, naglašava Batinić.

On tvrdi da se ovi preparati mogu koristiti preventivno u postupku oporavka od težih virusnih infekcija i za uspostavljanje rada svih žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, čime organizam postaje otporiniji na viruse, bakterije i infekcije.

Kao apiterapeut, Batinić u vrijeme loše epidemiološke situacije preporučuje sirup od meda i mladih iglica četinara, islandskog lišaja i majčine dušice, propolis kapi, te čajeve od kadulje, pelina, šipurka, ploda gloga i trnjine, smrekinih bobica…

Preporuka se odnosi i na sirće od jabuke i divljake, te bijeli luk, koji se koristio kao lijek u stara vremena, kada je periodično harala kuga.

Prema Batinićevim riječima, iskustvo dugo skoro tri decenije pokazuje da kombinacija alternativne i konvencionalne medicine daje veoma dobre rezultate u liječenju.

Pčelarski centar „Batinić“ posjeduje sve sertifikate za promociju domaćih proizvoda na sajmovima jer iza njihovih proizvoda stoje vlasnik, kao apiterapeut, supruga Milanka, diplomirani inženjer tehnologije, i kćerka Draženka, magistar farmacije.

Batinić ističe da je Centar bez ičije pomoći izmirio sve obaveze, sačuvao broj radnika i uspio da prevaziđe sve posljedice loše godine, ali i pita: „Kako dalje, ako ovo sve potraje?“.

„Svim malim porodičnim firmama, kakva je i naša, dobro bi došla bilo kakva pomoć od viših nivoa vlasti kako bi opstali i zadržali sadašnji broj zaposlenih“, navodi Batinić, napominjući da je svjestan da ima mnogo sličnih zahtjeva prema Vladi Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, pomoć bi mogla da se pruži oslobađanjem od nekih poreza i komunalnih taksa, a ne odgađanjem plaćanja obaveza, čime bi se samo gomilali troškovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare