„Batinić“ – prirodan put do zdravlja

1

SOKOLAC – Pčelarski centar „Batinić“ sa Sokoca zaokružuje 2017. godinu sa dvadesetak priznanja, te izložbom preparata na bazi meda i ljekovitog bilja na Devetom sajmu meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda u Šamcu.

„Batinić“ je od samostalne zanatske radnje za 25 godina prerastao u priznatu porodičnu firmu čiji je osnivač i vlasnik Dragan Batinić, jedan od rijetkih apiterapeuta u BiH sa sertifikatom Udruženja za apiterapiju i unapređenje integrativne zaštite zdravlja API Beograd.

NJegova supruga Milanka diplomirani je inženjer tehnologije, kćerka Draženka magistar farmacije, a sin i snaha ekonomisti.

„U našoj porodici svako doprinosi da proizvodna lepeza od 75 atestiranih preparata na bazi meda, propolisa i ljekovitog bilja bude što boljeg kvaliteta i da istrajemo na proizvodnji od prirodnih sirovina, bez hemije.

Ovdje nema kontraindikacija, osim u slučaju kod ljudi koji su alergični na polen i propolis“, napominje Dragan Batinić za Srnu.

On ističe da su među proizvodima na bazi meda najtraženiji preparati „romamed“ 1, 2, 3, 4 i 5, koji jačaju imunitet i predstavljaju prevenciju za oboljenja unutrašnjih organa, a kada je riječ o sirupima kupci se najčešće opredjeljuju za „romabronhi“, od borovih iglica, meda i propolisa.

Batinić je uvjeren da njihov štand na svakoj od manifestacija posvećenih proizvodnji zdrave hrane, meda i preparata od ljekovitog bilja posebnu pažnju privuče time što dolazi sa područja Romanije, po tradiciji prepoznatljivom kraju po narodnoj medicini i ljekovitim biljkama posebnog kvaliteta.

On kaže da određeni proizvodi skoro sa svake manifestacije donesu priznanje, što se posebno odnosi na med, preparate od meda i ljekovitog bilja, medno-biljne meleme, kreme, tinkture, kozmetičke preparate, biljne kapi i ulja.

Batinići su izlagali na svim sajmovima širom Srbije, BiH i Crne Gore i skoro sa svakog donesu po neko priznanje ili nagradu.

„Posebno zadovoljstvo nam predstavlja Sajam meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda u Šamcu, gdje odlazimo već devet godina, imamo besplatan smještaj u hotelu i svoj izlagački štand“, naglašava Dragan Batinić.

Sa ovog skupa Batinić je donio zahvalnicu, kao jedan od najuspješnijih od 74 izlagača.

Na Sajmu privrede i meda u Brčkom ove godine dobili su zlatnu medalju za šumski med. Na banjalučkom „Jesenjem sajmu“ izlagali su proizvode na štandu ispred Tržnog centra „Boska“ zbog velike posjećenosti.

Na području Crne Gore sokolački Pčelarski centar ima mnogo korisnika, što je potvrdio i dobar prijem na „Podgoričkim danima meda“ krajem septembra.

Članovi Pčelarskog centra sa Sokoca redovno odlaze na sve sarajevske sajmove meda, zdrave hrane, preparata na bazi ljekovitog bilja za zaštitu zdravlja, njegu lica i tijela.

Izlagali su, kako kaže Batinić, na Otoci, Dobrinji, „BBI centru“, „Sarajevo siti centru“, odakle posebno lijepe utiske nose sa izložbe ovih preparata u „Importan centru“.

U Pčelarskom centru „Batinić“ kažu da je u proteklih 25 godina bilo toliko medalja, pehara i nagrada da je potrebna jedna posebna prostorija da sve to izlože, ali Draganu Batiniću je najdraža „Zlatna plaketa“ opštine Sokolac dodijeljena 2016. godine.

Kćerka Draženka iz porodice Batinić planira da napiše knjigu u kojoj će se naći sva iskustva u liječenju i pomoći u prevenciji protiv bolesti, a sve pomoću preparata ove porodične firme.

Centar „Batinić“ bavi se pčelarstvom na svoja dva pčelinjaka, plantažnim uzgojem ljekovitog bilja, te proizvodnjom preparata na bazi meda i ovog bilja.

Članovi su Udruženja za ljekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje, Saveza udruženja organskih proizvođača „Organsko“ Federacije BiH i Udruženja narodne medicine Crne Gore.

Batinići rade pod sloganom „Priroda – najbolji put do zdravlja“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Jedini si ti ovdje normalan.