Otkriveno spomen-obilježje ambasadoru Čurkinu

0
Otkriveno spomen-obilježje ambasadoru Čurkinu

ISTOČNO SARAJEVO – Ispred galerije „Kućanski“ u Istočnom Sarajevu danas je svečano otkriveno spomen-obilježje preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

Spomen-obilježje preminulom ruskom diplomati otkrili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije Pjotr Frolov i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić.

Obraćajući se okuljpenima tokom ceremonije otkrivanja spomen-obilježja ruskom diplomati Savanović je rekao da je ambasador Čurkin život posvetio zaštiti istine i pravde u najeminentnijoj instituciji u svijetu – u UN.

Ministar Savanović je podsjetio da su Rusi kroz istoriju uvijek bili uz srpski narod, kako u Prvom svjetskom ratu, u borbi protiv fašizma, tako i u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Različiti zapadni mešetari pokušali su da obesprave i ponize jedan narod i da mu imputiraju da je genocidan, što su notorne gluposti. Zahvaljujući, nažalost, preminulom diplomati, to je sve odbačeno kao notorne gluposti“, rekao je Savanović.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić je istakao je da preranim Čurkinovim odlaskom nije samo Ruska Federacija izgubila, već i čitav diplomatski svijet.

„Republika Srpska se na neki način odužila ambasadoru Čurkinu kada ga je predsjednik Milorad Dodik posthumno odlikovao za doprinos miru, stabilnosti i dobrim odnosima između Srpske i Ruske Federacije“, naveo je Klokić.

On je dodao da su stavovi pojedinih zapadnih diplomata veoma često i rigidni, jer traže da srpski narod mora da odluči između istoka i zapada za razliku od stavova i ponašanja predstavnika Ruske Federacije.

Otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije Pjotr Frolov istakao je da Rusima mnogo znači postavljanje spomen-obilježja ambasadoru Čurkinu, koji je uložio mnogo znanja, truda i napora da bi BiH krenula putem razvoja stabilnosti i prosperiteta.

„To nema veze sa Srebrenicom. Čurkin je u BiH na kraju rata 1995. godine bio i stalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije i u toj funkciji učestvovao u pripremi Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Frolov u izjavi Srni.

On je izrazio zahvalnost srpskom narodu koji je podigao prvu spomen-ploču u svijetu ruskom diplomati, koji je svoj radni vijek posvetio braneći stavove spoljne politike Ruske Federacije.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da je lokalna zajednica na čijem je čelu sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske da spomen-obilježje bude postavljeno pred ispred galerije „Kućanski“ – objekta koji će biti budući muzej i gdje će biti postavke istorije „Mlade Bosne“ i odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ne želimo da umanjimo težinu zločina u Srebrenici, ali ambasador Čurkin je spriječio usvajanje jednostranog akta koji bi imao mnoge negativne posljedice po naš narod. Ovim danas ne vrijeđamo nikoga nego želimo da pokažemo prijateljstvo“, rekao je Ćosić.

Postavljanje spomen-ploče preminulom ruskom ambasadoru u UN u Istočnom Novom Sarajevu organizovalo je Udruženje građana „Istočna alternativa“ uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske Vojin Pavlović podsjetio je da je prvobitno bilo predviđeno da se spomen-obilježje postavi u Srebrenici, napominjući da od te ideje nije odustao.

„Zaustavljanjem izglasavanja sramne britanske rezolucije da je srpski narod počinio genocid u Srebrenici, Ruska Federacija i njena diplomatija pomogla je jačanje Republike Srpske“, rekao je Pavlović.

Dragan Todorović iz Udruženja „Istočne alternative“ Srbije smatra da se podizanjem spomen-obilježja srpski narod u Republici Srpskoj nastoji zahvaliti čovjeku koji je svojim glasom u Savjetu bezbjednosti UN spriječio da se okrivi žrtva udaranjem trajnog pečata genocidnog naroda.

Na spomen-obilježju ambasadoru Vitaliju Ivanoviču Čurkinu u Istočnom Sarajevu upisan je tekst na ruskom jeziku „Hvala za Rusko ne“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare