Zahvalnost Čurkinu za istinu o srpskom narodu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je danas da je nekadašnji ruski ambasador u Savjetu bezbjednosti UN Vitalij Čurkin znatno doprinio rasvjetljavanju istine o srpskom narodu tokom minulog rata u BiH.

„Treba podsjetiti da je Čurkin vršio svojevrsnu istragu o zločinima na Markalama i na taj način pomogao rasvjetljavanju istine koja nije bila onakva kakva se dugo plasirala u Evropi i svijetu“, naglasio je Vuković na obilježavanju dvije godine od podizanja spomen-obilježja Čurkinu u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da se Čurkin, osim što je u UN uložio veto na rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, bavio i drugim aktivnostima značajnim za istinu o srpskom narodu u proteklom ratu u BiH.

Vuković je rekao novinarima da je Čurkin ostavio dubok trag na srpski narod u Republici Srpskoj i dodao da je obaveza Srba da odaju počast ovom ruskom diplomati.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović rekao je da je podizanje spomen-obilježja mali znak zahvalnosti za veliku istorijsku ulogu Čurkina i Rusije koji su po zna koji put pomogli Republici Srpskoj i srpskom narodu.

„Čurkin je ulaganjem veta na britansku rezoluciju pomogao Srpskoj da ne bude proglašena za genocidnu tvorevinu, kao što su to htjeli zapadni moćnici predvođeni Velikom Britanijom, Amerikom i članicama NATO-a“, naglasio je Pavlović.

On je dodao da obilježavanje 6. novembra – dana otkrivanja spomen-obilježja Čurkinu, postaje tradicija.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc rekao je da je veoma ponosan i zahvalan što na ovom području postoji ovakvo spomen-obilježje, te da je to znak dobrih odnosa između srpskog i ruskog naroda.

On je podsjetio da je Čurkin bio veliki patriota i iskusan diplomata koji se cijeli život bavio međunarodnom politikom.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje ruskom ambasadoru u Savjetu bezbjednosti UN Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu položili su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Ambasade Rusije u BiH, gradske uprave Istočno Sarajevo, delegacija Udruženja „Istočna alternativa“.

Ispred galerije „Kućanski“ u Istočnom Sarajevu na današnji dan 2017. godine svečano je otkriveno spomen-obilježje Čurkinu na kojem je upisan tekst na ruskom jeziku „Hvala za rusko `ne`“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare