Obilježeno 25 godina od ubistva 126 srpskih boraca

0
Obilježeno 25 godina od ubistva 126 srpskih boraca

ZVORNIK – Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika danas je obilježeno 25 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Pomen je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, pripadnici Trećeg pješadijskog puka Vojske Republike Srpske, Policijske uprave Zvornik, gradske i opštinske vlasti Zvornika i Šekovića, te potpredsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Niko Kisić, predstavnici boračkih organizacija Zvornika i Šekovića, ratnih vojnih invalida, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavničkom domu BiH…

Kisić je rekao da nijedan zločin počinjen nad srpskim vojnicima i civilima nije procesuiran, te da ta činjenica iritira boračke organizacije i cjelokupan srpski narod.

On je podsjetio na neke od zločina počinjene nad srpskim narodom u Sijekovcu, Kazanima, Čemernu kod Ilijaša, na zločine nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i Tuzlanskoj koloni, te zločine koje je počinio Atif Dudaković.

Kisić je konstatovao da Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju ratne zločine nad srpskim narodom, dok istovremeno te iste pravosudne institucije osuđuju srpske borce i civile koji nisu ni bili na mjestu događaja.

Ističući da je u Podrinju, oko Bratunca, Srebrenice i drugih mjesta ubijeno 3.500 srpskih boraca i civila, Kisić je naglasio da je Sud BiH oslobodio Nasera Orića, čovjeka za kojeg Tužilaštvo posjeduje dokaze o njegovim zločinima.

„Iako postoje audio i video zapisi o zločinima u Doborovljačkoj i Tuzlanskoj koloni, kao i o Atifu Dudakoviću, komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH, kao dokazi o strašnim zločinima nad srpskim vojnicima, Sud i Tužilaštvo ne radi ništa, a osumnjičeni se slobodno šetaju, dok su srpski borci osuđeni na hiljadugodišnje kazne“, naglasio je Kisić.

On je rekao novinarima da iz tih razloga Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH, koji su nametnuti srpskom narodu i rade protiv srpskog naroda.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Staka Petrović rekla je da se već 25 godina govori da neko treba da odgovara, ali se ni danas ne zna zašto ne odgovaraju za te zločine i ko ih štiti.

„Tražimo da se pokrenu za pitanja i da odgovaraju oni koji su počinili zločine nad Srbima, među kojima je i ovaj na Glođanskom brdu“, rekla je Petrovićeva i dodala da se još traži osam nestalih vojnika, od kojih je pet iz Zvorničke i tri iz Šekovačke brigade.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja srpske vojske, tri puta je postavljana spomen ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala.

Pretprošle godine na ovom mjestu ponovo je podignuto spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene borce Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare