Optuženi učestvovali u odvođenju zarobljenih Srba sa Trovrha

0

GORAŽDE – Dežurni policajac Stanice policije u Goraždu Smajo Salihović u svom dnevnom izvještaju naveo da su među vojnicima kojima je predao zarobljene Srbe sa Trovrha bila i četvorica optuženih za ubistvo zarobljenika, zbog čega se u Okružnom sudu vodi postupak protiv njih, potvrdio je danas svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Mesud Kumro.
Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelja, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, a potom odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Kumro, koji je u tom periodu bio komandir Saobraćajne policije u goraždanskoj policijskoj stanici, danas je potvrdio da su dežurni policajci morali sastavljati izvještaje o svim značajnijim dnevnim događajima, koje bi predavali komandiru stanice.

Svjedok je naveo da je po povratku sa linije krajem avgusta 1992. godine, u Stanici čuo da se u prostorijama za zadržavanje nalaze dvije grupe zarobljenika. U jednoj su bili mještani sela Bučja, a u drugoj zarobljenici sa Trovrha.

„Ne znam kada su zarobljeni sa Trovrha dovedeni, nisam ni znao o kome se radilo, a kasnije sam u prolazu čuo da su vojnici. Bili su zaključani, a ključeve su čuvali dežurni policajci“, izjavio je Kumro.

On je ispričao da mu je dežurni policajac telefonom javio da su neki vojnici, bez pismene naredbe i ovlaštenja, došli po ljude sa Trovrha.

Pošto je kazao da se bez naredbe niko ne može izvoditi iz policijska stanice, Kumro je potvrdio da je dežurni policajac nešto kasnije utvrdio da je vojna komanda naredila preuzimanje zatvorenika.

On je naglasio da policija nije trebala imati nikakve veze sa ovim licima jer ih je zarobila vojska i dovela u Policijsku stanicu jer nisu imali gdje drugo.

Kumro je dodao da ne zna koliko su dugo zarobljeni Srbi sa Trovrha bili zatvoreni i gdje su odvedeni.

Drugi svjedok Tužilaštva iz Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH Midhat Šehović rekao je da je za zarobljavanje Srba sa Trovrha čuo dok je bio na selu.

On je naveo da je po povratku u Goražde čuo da su „bili u MUP-u, jeli šta i ostali i odvedeni“. Kako i gdje su odvedeni, ovaj svjedok je kazao da ne zna.

Na kraju današnjeg ročišta pročitan je i iskaz preminulog svjedoka Samira DŽebe koji je dao Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Ovaj bivši inspektor za opšti kriminalitet u SJB Goražde je potvrdio da je u prostorijama za zadržavanje bilo između 20 i 30 civila iz sela Buće, te da su neki od njih, po nečijoj naredbi, pušteni.

„Saznao sam da su tu zatvorena i lica sa Trovrha, koja su poslije odvedena. Čuo sam da je Klačar izvršio samoubistvo u `Silosu`, a sve informacije imali su pripadnici vojne bezbjednosti koji su ih tamo ispitivali. SJB sa tim nije imala ništa“, navodi se u DŽebinom iskazu.

U izjavi je naveo kako je čuo da je dovođenje zarobljenih Srba sa Trovrha bilo evidentirano, ali da je neko tu stranicu iscijepao.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar, kada bi trebalo da budu saslušana još tri svjedoka Tužilaštva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare