Obilježeno 30 godina od osnivanja opštine

0

NOVO GORAŽDE – Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je na akademiji povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja ove opštine da je mnogo patnje stalo u te tri decenije u izrazito nerazvijenoj lokalnoj zajednici u kojoj su svi bili raseljena lica.

„Ovdje su počinjali novi život u kojem je bilo mnogo strepnje, ali i nade, očekivanja i razočarenja. Uspjeli smo da sačuvamo institucije, stvorimo nove i utemeljimo poredak koji nas je doveo do ovog velikog jubileja“, navela je Petkovićeva.

Prema njenim riječima, teško je biranim riječima istaći koliko je bremenit život na ovom prostoru, ali i koliko je ponosan i prkosan.

Ona vjeruje da dolazi bolje vrijeme u kojem će se na ovom prostoru razvijati nove ideje i baš takve se sprovoditi na dobrobit svih koji ovdje žive, kao i okolnih opština.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je novinarima da, zahvaljujući odluci koja je donesena prije 30 godina, danas postoji opština koja ima školu, Dom zdravlja i gdje se stvaraju uslovi za novi povratak.

„Na ovom području treba da stvaramo ambijent u kojem će se ljudi vraćati i počinjati da rade, te da vodimo računa da se ulaže u ove prostore koji nisu mnogo atraktivni“, istakao je Tomić.

On smatra da bi ekskurzije osnovnih i srednjih škola trebalo da dođu u Novo Goražde i obilaze Prvu srpsku štampariju, te da je to prilika da se oživljavaju mala mjesta.

Jedan od osnivača opštine Novo Goražde Boriša Jakšić rekao je u obraćanju da se konstituisanje, rast i razvoj opštine ne može odvojiti od razvoja i angažovanja Goraždanske brigade Vojske Republike Srpske.

„Zajedno su rasle vođene istim ciljem, a to je povratak na svoja ognjišta raseljenog srpskog stanovništva opštine Goražde“, istakao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, kao ključni zadatak postavila se obaveza smještaja boraca i povratničkog stanovništva i u prvoj godini smješteno je više od 1.000 domaćinstava.

„Aktivnosti na poslovima smješaja su nastavljene i narednih godinama, tako da je obezbijeđena pomoć u rekonstrukciji kuća, izgradnji privatnih stambenih objekata u režiji humanitarnih organizacija, kao i izgradnji i dodjeli novih u Kopačima i Ustiprači“, naveo je Jakšić.

On je podsjetio da je krajem avgusta 1994. godine opočela sa radom četvororazredna osnovna škola u Srpskom Goraždu.

„Učenici od petog razreda pa naviše organizovano se prevoze na nastavu u Višegrad i nazad. Zdravstvena zaštita je u početku pružana u sklopu saniteske službe brigade, a poslije izvjesnog vremena registrovan je Dom zdravlja Novo Goražde i izgrađena nova zgrada“, rekao je Jakšić.

Akademiji, koja je održana sinoć, prisustvovali su narodni poslanik Nenad Lalović, načelnici opština Rudo Dragoljub Bogdanović, Čajniče Goran Karadžić, Rogatica Milorad Jagodić, Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici društvenog i političkog života ove regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare