Opstrukcije istorijskog projekta

0

VIŠEGRAD – Optužbe poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirka Kojića na račun idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice usmjerene su na to da ne bude završen istorijski projekat čiji je najvažniji cilj promocija Višegrada i Republike Srpske u svijetu, smatra odbornik u višegradskoj Skupštini opštine Branislav Topalović.

„Ovaj postupak usmjeren je na to da se projekat prekine, da se ne završi i da se onda kaže da je to bila propala investicija“, rekao je Topalović Srni, komentarišući Kojićev zahtjev da se razjasni vlasnička struktura u Andrićgradu“.

Prema njegovom mišljenju, ovo što radi Kojić predstavlja „blaćenje Višegrada van Višegrada“.

„Ako je postojao bilo kakav problem mogli smo da ga riješimo ovdje, u Skupštini opštine Višegrad, da razjasnimo stvari, ako ima nešto nerazjašnjeno“, rekao je Topalović i najavio da će na sjednici lokalnog parlamenta zatražiti da Kojić dođe i objasni zašto uništava ono u šta je uloženo toliko truda.

On je naglasio da je javnost Višegrada najvećim dijelom uz Emira Kusturicu, čiji se brend i ime ne mogu mjeriti sredstvima uloženim u izgradnju Andrićgrada.

Topalović smatra da je opravdan potez Emira Kusturice, koji je najavio da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu.

„Možda je taj potez bio malo i u afektu, ali je opravdan. Ne znam šta će biti sa tom tužbom koju je profesor najavio. Najbolje za sve bi bilo kada bi se Mirko Kojić izvinio profesoru. To je najmanje što bi mogao da učini“, rekao je Topalović.

Ističući da je Andrićgrad istorijski projekat, Topalović je rekao da je i prilikom izgradnje mosta u Višegradu postojao sličan otpor od nekih tada konzervativnih struja, a da je za most u stvari vezana sva kasnija istorija Višegrada.

„Da nije mosta ne bi se ni znalo za Višegrad. I Andrićgrad u budućnosti treba da bude nešto slično“, naglasio je Topalović.

On je istakao da je zahvalan i Kusturici i Vladi Republike Srpske što istrajavaju na projektu izgradnje Andrićgrada. „Uprkos svemu, neko ubjeđenje je da će taj projekat biti završen“, dodao je Topalović.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirko Kojić rekao je 29. januara, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, da treba jasno definisati koliko je sredstava za projekat Andrićgrad dato iz budžeta Srpske i višegradske opštine, a koliko je dao režiser Emir Kusturica, koji u zajedničkom preduzeću ima većinski kapital.

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je tada Srni da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare