Održano predavanje o proizvodnji mlijeka

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas poljoprivrednim proizvođačima održano predavanje o higijeni mlijeka, ishrani i zdravlju muznih krava, te postupku proizvodnje i Pravilniku o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka. Viši stručni saradnik za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Svjetlana Mičić kaže da je cilj ovih predavanja da poljoprivredni proizvođači na svojim farmama proizvode ne samo veću količinu, nego što kvalitetnije mlijeko.

“Da bi proizveli kvalitetno mlijeko moraju da vode računa o ishrani muznih grla, higijeni i zdravlju svojih životinja, a prije svega o uticaju svih paragenetskih faktora u odnosu na genetske, jer svaki poljoprivredni proizvođač misli da ako ima dobru rasu imaće i dosta mlijeka, a to nije tako”, smatra Mičićeva.

Mičićeva je istakla da će sličnih predavanja i praktičnih obuka na terenu biti i u zimskom periodu, gdje će akcenat biti na ishrani muznih grla i pravilnom uzimanju uzoraka mlijeka.

“To radimo da bi poljoprivredni proizvođači mogli da ostvare i podsticaj od Ministarstva koji iznosi 0,30 KM /po litru mlijeka/, a postoji i mogućnost veće dobiti jer govedarstvo kao grana stočarstva ima priliv novca tokom cijele godine”, naglašava Mičićeva.

Prema njenim riječima, ovakva predavanja su veoma važna zbog unapređenja poljoprivredne proizvodnje u Višegradu, dodajući da poljoprivrednici ne trebaju da budu samouki, jer mogu da nauče mnogo korisnih stvari i od predstavnika Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Srpske, kao i lokalne zajednice.

Predavanje su održali predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske u saradnji sa opštinom Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments