Održana edukacija za bazično zbrinjavanje hitnih stanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Edukacija za medicinske sestre/tehničare o bazičnom zbrinjavanju hitnih stanja, čiji je cilj jačanje kompetencija medicinskih radnika u ranom prepoznavanju srčanog zastoja i započinjanju reanimacije od osoba koje su se zadesile na mjestu nesreće do dolaska stručne ekipe, održana je danas u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

Cilj edukacije, održane u organizaciji Udruženja tehničara urgentne medicine Republike Srpske, jeste i da se stopa preživljavanja i kvaliteta života unesrećenih nakon reanimacije podigne na što veći nivo.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija istakao je da je riječ o kontinuiranom ulaganju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u poboljšanje zdravstvene zaštite građana Srpske.

Prema njegovim riječima, Bolnica „Srbija“ nastavlja sa edukacijom svog kadra, nakon što je dobila značajno dobre uslove izgradnjom novog objekta i otvaranjem Urgentnog centra, koji je opremljen savremenom opremom.

Šešlija je istakao da je Bolnica tokom ove godine riješila pitanje mobilnog rentgena, koji je značajno poboljšao uslove za pružanje zdravstvene zaštite u urgentnim slučajevima.

„Danas imamo edukaciju za naše medicinske radnike – tehničare i mlade ljekare, koji svoje usluge našim stanovnicima pružaju u Urgentnom centru“, rekao je Šešlija, te izrazio nadu da je ovo početak saradnje koja će omogućiti kvalitetniju uslugu onima koji su u hitnom stanju.

Predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz istakla je da je danas zdravstvenim radnicima Bolnice prikazana bazična reanimacija, odnosno postupci koje preporučuju svjetske kuće koje daju preporuke za urgentna zbrinjavanja.

„Osvrnućemo se i na kovid zbrinjavanje, odnosno postupke u toku pandemije virusa korona“, rekla je Ćurguzova i dodala da je zbrinjavanje ovih pacijenata za zdravstvene radnike veoma zahtjevno, jer imaju pritisak i od broja pacijenata, te manjeg broja radnika koji ih zbrinjavaju.

Ona je navela da je posebno važno da se vrši obuka i laika, jer je bitno da oni na ulici mogu prepoznati hitno stanje, odnosno kada da pozovu hitnu pomoć, broj telefona te službe i kako da ukažu prvu pomoć dok obučene ekipe ne stignu.

Edin Fišeković, predstavnik Fondacija „Fami“ koja u saradnji sa partnerima iz Ženeve realizuje projekat Jačanje sestrinstva u BiH, rekao je da se u okviru ovog projekta realizuje i podrška razvoju sestrinskih udruženja.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja Republike Srpske na podršci u sprovođenju ovog projekata i Resuscitacionom savjetu, koji su našli načina i mogućnost da se u ova teška vremena približe sestrama, kao nekome ko nosi najveći teret pandemije.

Edukacija se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u javnim zdravstvenim ustanovama širom Srpske, u okviru Projekata jačanja sestrinstva u BiH.

Edukacije su već održane u Bolnici „Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskoj bolnici Foča, Bolnici Trebinje, te u domovima zdravlja u Prijedoru, Srpcu, Foči, Trebinju, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Kostajnici, Novom Gradu i Gradišci.

Šešlija: Zbrinuta 44 kovid pacijenta


Direktor Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija izjavio je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno zbrinuta 44 kovid pacijenta.

On je rekao novinarima da se od ovog broja pacijenata, njih sedam nalazi u kovid intenzivnoj njezi.

„Trenutno je manji priliv pacijenata, ali se ne može reći da je došlo do nekog značajnog poboljšanja epidemiološke situacije na području Sarajevsko-romanijske regije“, naveo je Šešlija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare