Održan seminar o planiranju odgovora na prirodne i druge katastrofe

0

KALINOVIK – Seminar “Status procjene i planova na lokalnom nivou za službu civilne zaštite, institucije i privredne subjekte” kojeg su danas u Kalinoviku organizovali Uprava civilne zaštite Republike Srpske i Agencija za upravljanje u vanrednim situacijama Danske /Dema/ ima za cilj da ojača kapacitete ove lokalne zajednice u stvaranju bolje procjene rizika od prirodnih i drugih katastrofa.


“Mnogi seminari o toj temi održavaju se uglavnom u velikim gradovima koji već imaju kvalitetan kadar. Upravo nam nedostaju planovi u gradovima i opštinama manjih kapaciteta gdje su izazovi i rizici od prirodnih katastrofa mnogo veći”, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

Elez je naglasio da će u naredom perodu biti održano još seminara za Kalinovik i cijelu regiju gdje će biti preporučena metodologija koja je urađena prema procjeni rizika za Republiku Srpsku i Programu za smanjenje rizika.

“Na osnovu metodologije koju smo koristili za izradu ove platforme sada treba uraditi planove za opštine i gradove, što se radi u saradnji sa Demom. Imamo odličnu saradnju sa rukovodstvom opštine Kalinovik i privrednim subjektima u ovom regionu koji se susreću sa rizikom od velikog snijega, ali i zaostalih mina s obziorom da je u blizini i vojni poligon na kojem se uništava naoružanje i municija”, naveo je Elez.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak izrazio je zadovoljstvo što kao gost može da učestvuje na ovom seminaru koji se bavi procjenom rizika u manjim lokalnim zajednicama.

“Dobro je da se pažnja posvećuje malim lokalnim zajednicama poput Kalinovika jer su tu mnogo veći uticaji prilikom prorodnih katastrofa na život stanovništva”, rekao je Solak.

Šef Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva bezbjednosti BiH Idriz Brković izrazio je zadovoljstvo što su učesnici seminara imali priliku da nauče kako se prave procjene ugroženosti na lokalnom nivou s obzirom na to da je Republika Srpska prihvatila danski model planiranja i procjenjivanjava.

Predstavnik Deme Šefik Muhić istakao je da se želi pokazati kako se upravlja krizom na nivou jedne opštine, kada su uključeni svi relevantni subjekti, te kako održati svu kritičnu infrastrukturu. “Želimo kroz razmjenu iskustava da unaprijedimo sposobnosti ove lokalne zajednice da upravlja krizom”, rekao je Muhić.

Načelnik opštine Kalinovik Milena Komlenović izrazila je zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica domaćin seminara sa međunarodnim učešćem i što je prepoznata kao dobar partner Uprave civilne zaštite Republike Srpske i Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Mnogo znači da možemo biti domaćin ovog seminara s obzirom na to da u zimskim uslovima često imamo brojne probleme sa velikim količinama snijega zbog čega smo morali proglašavati i stanje elementarne nepogode”, navela je Komlenovićeva.

Na seminaru su učestvovali i predstavnici privrednih subjekata, odnosno Termoelektrane “Gacko”, Olimpijskog centra “Jahorina” s obzirom da su prema zakonu obavezni da prave planove i procjene o rizicima od prirodnih i drugih katastrofa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments