Djeci održana predavanja o njihovim pravima

0

ISTOČNA ILIDŽA – U Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, danas je održana radionica o temi „O tvojim pravima u tvojoj školi“, u okviru koje je djeci objašnjeno kako da prepoznaju nasilje i kome ga mogu prijaviti, kao i da se osnaže i razgovaraju o ovoj temi.
Savjetnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je Srni da se predavanja organizuju u okviru Dječije nedjelje, koja se održava pod sloganom „Srećna djeca – srećni ljudi“, te da su djeca zainteresovana da interaktivno obrađuju temu i stiču nova znanja.

Ona je napomenula da od sredine septembra do 20. novembra jednom sedmično, na području svog djelovanja, posjećuju osnovne i srednje škole i da se ove godine govori o nasilju, odnosno da li djeca znaju šta je nasilje i kako se zaštititi.

„Mi stičemo saznanja šta oni znaju o nekim regulativnim aktima koji regulišu ovu materiju, a to je protokol o postupanju u slučaju nasilja i zlostavljanja nad djecom. Ako znamo šta je nasilje, kako ga prepoznati onda se možemo i zaštititi“, naglasila je Radovićeva.

Povodom „Nedjelje djeteta“, koja se održava od 5. oktobra do 10. novembra, posjećuju se osnovne i srednje škole, te se organizuju radionice o temi „O tvojim pravima u tvojoj školi“.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite donijelo je program o obilježavanju „Dječije nedjelje“ i institucija Ombudsmana apeluje da svi građani vode brigu o djeci svaki dan.

„Briga društva, lokalne zajednice i društva kao cjeline mora biti svakodnevna i sve institucije koje se bave djecom moraju biti umrežene u cilju stvaranja uslova za bezbrižno djetinjstvo“, poručila je Radovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare