Održan 12. Sabor starog pjevanja u Srba

0

NOVO GORAŽDE – Podjelom nagrada i priznanja u Donjoj Sopotnici, kod Novog Goražda, završen je 12. Sabor starog pjevanja u Srba, na kojem je učestvovalo 650 izvođača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Prema odluci žirija, najuspješnije ženske izvorne pjevačke grupe su „Raspevani Palilulci“ iz Čačka i „Vojkovićanke“, a u konkurenciji muških izvornih pjevačkih grupa žiri je za najuspješnije proglasio „Ribnicu“iz Kraljeva i „Sarajevsko polje“ iz Dvorova, kod Bijeljina.

Organizator ove manifestacije Dragoljub Stojanović rekao je da je takmičarskom programu Sabora prethodila revija foklora, te da je ovo tradicionalna kulturna manifestacija, koja ima za cilj njegovanje tradicije stare izvorne srpske pjesme, običaja, instrumenata i nošnji iz svih srpskih krajeva.

Stojanović je istakao da je ova manifestacija postala prestižno mjesto okupljanja izvornih pjevačkih grupa, instrumentalista, folklornih ansambala i zdravičara iz svih krajeva.

„Ovaj sabor okupio je muške i ženske izvorne pjevačke grupe, nekoliko folklornih ansambala, instrumentaliste, narodne guslare i zdravičare“, kaže Stojanović, dodajući da je u pratećem programu bilo nekoliko štandova sa tkanim, pletenim i vezenim predmetima.

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković rekao je da je grupa zaubljenika u tradicionalnu staru srpsku pjesmu priredila Sabor srpskog pjevanja, koji je za kratko vrijeme prerastao u istinsku smotru muških i ženskih izvornih grupa iz svih srpskih krajeva.

„Raduje me što je među izvođačima sve više mladih ljudi, koji preuzimaju tradiciju naših poštovanih predaka širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske“, rekao je Nešković.

Organizatori Sabora su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Novo Goražde i Pravoslavna crkvena opština Novo Goražde, a pokrovitelj opština Novo Goražde.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare