Odlikovanja porodicama poginulih boraca iz Stare Hercegovine

0

ČAJNIČE – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u Čajniču 16 odlikovanja – „Medalja zasluga za narod“ kojim je srpske borce iz regije Stara Hercegovina posthumno odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Odlikovanja su uručena porodicama četiri poginula borca iz Čajniča, pet iz Novog Goražda, porodici jednog poginulog borca iz Rudog, porodicama četiri poginula borca iz Foče i dva poginula borca iz Kalinovika.

„Posthumna odlikovanja su izraz zahvalnosti i priznanja za žrtve koje su pale u toku odbrambeno-otadžbinskog rata za stvaranje Republike Srpske“, rekao je Savčić, koji je odlikavanja uručio u ime predsjednika Republike.

On je istakao da su odlikovanja uvijek značila poseban oblik priznanja za žrtvu koju je pojedinac dao za stvaranje države i da ona imaju simboličan naziv „Medalja zasluga za narod“, te da su na odgovoran način, prema Zakonu o pravima boraca, materijalno vrednovani.

Savčić je rekao da će porodice poginulih boraca imati pravo na godišnja primanja odlikovanog borca.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je novinarima da je ovo jedan od trenutaka kada se porodice prisjećaju svojih najbližih i ujedno jedan od načina zahvalnosti jer su oni svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Karadžić je pozdravio načelnike susjednih opština i izrazio zahvalnost što su posthumna odlikovanja za porodice poginulih boraca dodijeljena u Čajniču.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare